Düşük yoğunluklu darbeli ultrasonun aşil tendon hasarı modeli oluşturulan ratlarda iyileşmeye olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of low intensity pulsed ultrasound on healing in rats with achilles tendon damage model
  1. Tez No: 739830
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUHAN KURTULMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük yoğunluklu darbeli ultrason, rat, kollejenaz tip 1, tendinopati, Low-intensity pulsed ultrasound, rat, collagenase type 1, tendinopathy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ratlarda kollejenaz tip 1 enjeksiyonu ile oluşturulmuş Aşil tendinopatisi modelinde düşük yoğunluklu darbeli ultrason tedavisinin farklı başlangıç zamanı ve uygulama süresi ile tedavi etkinliğinin biyomekanik ve histopatolojik olarak karşılaştırarak en etkili tedavi metodunu belirlemektir. Metod: Çalışma ağırlıkları 300 - 350 gr. arasında değişen normal aktiviteye sahip, 72 adet Wistar albino cinsi, dişi ratın 144 adet Aşil tendonuyla planlandı. Tüm ratların sağ taraf Aşil tendonları patolojik incelemeye sol taraf Aşil tendonları biyomekanik incelemeye gönderilmesi kararlaştırıldı. Ratlar 3 erli kafeslerde barındırılacak şekilde 12 gruba 6şarlı olarak dağıtıldı. 8 gruba ultrason tedavisi farklı zamanlarda başlandı ve farklı sürelerde uygulandı. Kalan 4 grup kontrol grubu olarak belirlendi. 15. 21. 30. ve 45. Günlerde ilgili gruplardan Aşil tendonları biyomekanik ve patolojik değerlendirme için alındı. Bulgular: kontrol grupları, kollejenaz tip 1 enjeksiyonu sonrası 45. günde Aşil tendonları alınan grup ile 15. 21. ve 30. günlerde incelemesi yapılan gruplarla karşılaştırıldığında biyomekanik alanında elastisite modülünde artış ve patoloji alanında ise fibriler görünümde ve inflamasyonda azalma elde etmiştir(p0,05). Sonuçlar: Aşil tendinopatisinde düşük yoğunluklu darbeli terapötik ultrason tedavisi ile en başarılı sonuçlar inflamasyon fazının sonunda proliferasyon fazının başında alınmaktadır. 2 hafta uygulamaya kıyasla sadece 1 hafta uygulanması bile aynı sonuçların elde edilmesine yeterli olmaktadır. Bu tedavi yöntemi ile iyileşme olarak kabul edilebilecek seviyede çekme dayanımı seviyesine yaklaşık %30 oranında, elastisite modülü seviyesine yaklaşık %53 oranında fibriler görünüm ve inflamasyon seviyesine yaklaşık %53-33 oranında daha kısa sürede ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the most effective treatment method by comparing the biomechanical and histopathologically efficacy of low-intensity pulsed ultrasound therapy in the Achilles tendinopathy model created with collagenase type 1 injection in rats, with different initiation time and application time. Method: Working weights 300 - 350 gr. The study was performed by taking 144 Achilles tendons of 72 Wistar albino female rats with normal activity ranging from. It was decided to send all rats to right side Achilles tendons for pathological examination and left side Achilles tendons for biomechanical examination. Rats were distributed to 12 groups, 6 each, to be housed in 3 cages. Ultrasound treatment was started at different times in 8 groups and applied at different times. The remaining 4 groups were determined as the control group. On the 15th, 21st, 30th and 45th days, Achilles tendons from the respective groups were taken for biomechanical and pathological evaluation. Results: When the control groups were compared to the group whose Achilles tendons were removed on the 45th day after the collagenase type 1 injection and the groups that were examined on the 15th, 21st and 30th days, an increase in the elasticity module in the biomechanics area and a decrease in the fibrillary appearance and inflammation in the pathology area (p0.05). Conclusions: The most successful results with low-intensity pulsed therapeutic ultrasound therapy in Achilles tendinopathy are obtained at the end of the inflammation phase and at the beginning of the proliferation phase. Compared to 2 weeks of application, only 1 week of application is sufficient to achieve the same results. With this treatment method, the tensile strength level, which can be considered as healing, is reached in approximately 30%, the elasticity module level is approximately 53%, the fibrillar appearance and inflammation level are reached in approximately 53-33% shorter time.