İmar planlarının iptali kararlarının sonuçları
Results of decisions on the cancellation of zoning plans
  1. Tez No: 739833
  2. Yazar: İREM YAĞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdari Yargıda İptal Kararı, İmar Planları, İmar Planlarının İptali Kararı, İmar Hukukunda Kazanılmış Hak, Cancellation Decision in Administrative Jurisdiction, Zoning Plans, Cancellation of Zoning Plans, Right Acquired in Zoning Law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
İdari işlemlerin yargı yerlerince iptalinin sonuçları ve sonuçlar bağlamında idarenin bu kararları uygulama şekli idare hukukunun önemli başlıklarından birisidir. Tezin konusunu, idari işlemler arasında son derece özgün bir yere sahip olan imar planlarının idari yargı mercileri tarafından iptal edilmesi halinde verilecek kararların sonuçları oluşturmaktadır. İdari işlem ve eylemlerin tam yargı ve iptal davası yoluyla denetlenmesi kural olarak idari yargı düzeninin görev alanına girmektedir. İmar hukukunun temelini oluşturan ve düzenleyici işlem niteliğine sahip olan imar planlarının yargısal denetimi, İYUK madde 2'de tanımlanan idari yargıya özgü bir dava türü olan iptal davası yoluyla sağlanmaktadır. Çalışmamızda imar planlarının iptali kararlarının sonuçları, idari işlemlerin iptali kararlarının sonuçları temel alınarak uygulamada yaşanan sorunlar Danıştay kararları çerçevesinde değerlendirilmiş ve imar planlarının hukuksal niteliği, türleri ve aralarındaki hiyerarşik ilişkinin doğacak sonuçlar bağlamında etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The results of the annulment of administrative acts by the judicial offices and the way the administration implements these decisions in the context of the consequences are one of the important topics of administrative law. The subject of the thesis is the results of the decisions to be taken in case of annulment of the zoning plans, which have a very unique place among the administrative proceedings, by the administrative jurisdictions. Supervision of administrative acts and actions through full jurisdiction and annulment proceedings falls within the jurisdiction of the administrative jurisdiction as a rule. The judicial review of the zoning plans, which form the basis of the zoning law and have the nature of a regulatory action, is provided through an annulment lawsuit, which is a type of action specific to the administrative jurisdiction defined in article 2 of IYUK. In our study, the results of the decisions to cancel the zoning plans, the results of the decisions to cancel the administrative actions, the problems experienced in practice were evaluated within the framework of the decisions of the Council of State and the legal nature of the zoning plans, their types and the effect of the hierarchical relationship between them in the context of the consequences.