Tam yargı davalarında süre koşulu
Time condition in full litigation cases
  1. Tez No: 739836
  2. Yazar: ECEHAN EROL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil yargılanma hakkı, hukuk devleti ilkesi, hak arama özgürlüğü, tam yargı davası, dava açma süresi, Right to legal remedies, administrative trial procedure, right to a fair trial, full remedy action, term of litigation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İdari yargılama hukukunda iptal ve tam yargı davası adı verilen iki tür dava vardır. İptal davalarının konusunu bir idari işlem, tam yargı davalarının konusunu bir idari işlem veya eylemden kaynaklanan zararın giderilmesi oluşturmaktadır. Birçok ülke gibi ülkemiz hukuk sisteminde de dava yoluna başvurulması için belirli süreler öngörülmüş, tam yargı davalarına ilişkin süreler 2577 sayılı İYUK'ta düzenlenmiştir.“Tam Yargı Davalarında Süre Koşulu”isimli bu çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; süre kavramı, süre sınırlamalarının hak arama özgürlüğü ve adil yargılanma hakkı kapsamında değerlendirmesi, bu doğrultuda devletin başvuru sürelerini gösterme yükümlülüğü, ikinci bölümde; iptal ve tam yargı davaları arasındaki farklar ve dava açma sürelerinin genel esasları, üçüncü bölümde idari işlemden, idari eylemden ve yargı kararlarının uygulanmamasından kaynaklanan zararlar sebebiyle açılacak tam yargı davalarında süreye ilişkin esaslar öğretideki görüşler, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları ışığında ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are two types of law suits called annulment and full remedy action in administrative law. The subject of annulment proceedings is an administrative act, and the subject of full remedy cases is the elimination of the damage caused by an administrative act or action. As in many countries, in our country's legal system, certain periods are stipulated for resorting to litigation, and the periods for full remedy cases are regulated in the IYUK numbered 2577. Our study, titled“Time Condition in Full Litigation Cases”, consists of three parts. In the first part; the concept of time, the evaluation of time limits within the scope of the right to seek justice and the right to a fair trial, and accordingly, the obligation of the state to show the application deadlines, in the second part; The differences between annulment and full remedy cases and the general principles of filing a lawsuit, in the third part, the principles regarding the duration of the full remedy casesto be filed due to the damages arising from the administrativeaction, administrative action and non-implementation of the judicial decisions have been tried to be discussed in the light of the opinions in the doctrine, the decisions of the Council of State and the Constitutional Court (TCC).