İdari yargıda miktar artırımı
Increasing the amount in administrative jurisdiction
  1. Tez No: 845329
  2. Yazar: SELİN ARDIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN SACİT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdari Yargı, Tam Yargı Davası, İddianın ya da Savunmanın Genişletilmesi veya Değiştirilmesi Yasağı, Miktar Artırımı, Islah, Administrative Jurisdiction, Full Remedy Action, Prohibition of Expanding or Changing the Claim or Defense, Amount Increase, Amendment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Uzun süredir medeni usul hukukunda uygulanan ıslah müessesesi, iddia ya da savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağının istisnalarından birini teşkil etmektedir. Söz konusu yasakla birlikte yargılamanın yapılacağı çerçeve belirlenmekte ve aynı zamanda makul süre içerisinde davanın sona erdirilmesi sağlanmaktadır. Bu itibarla, anılan yasağın istisnası olan ıslah müessesesinin Türk idari yargılama hukukunda yer almamasından kaynaklı sorunlara çözüm üretmek ve uyuşmazlıkları maddi gerçekliğe uygun şekilde sonuçlandırmak amacıyla 2013 yılında İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda, 6459 sayılı Kanun'la birlikte düzenleme yapılarak davacı tarafından tam yargı davalarında nihai karar verilene dek sadece bir kez dava dilekçesinde belirtilen miktarın artırılmasına imkan sağlanmış ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki ıslah müessesesine benzer, ancak kapsam itibarıyla daha sınırlı olan miktar artırımı müessesesi yer almıştır. Dolayısıyla gerçek zararını öncesinde bilemeyen veya öngöremeyen davacının, tam yargı davasında talep edeceği tazminat miktarını serbestçe belirlemesinde herhangi bir hukuki engel kalmamış olup davacı, idareye karşı yargısal anlamda korunmuştur. Söz konusu düzenlemeyle birlikte idari yargıda davacının gerçek zararını tazmin etmesi bakımından önemli bir eksiklik giderilmiştir. Durum böyle olmakla beraber kanuni düzenleme oldukça eksik ve yetersizdir. Bu bakımdan uygulamada karşılaşılan problemler, idari yargı yerlerinin takdirine bırakılarak çözülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of amendment, which has been applied in the civil procedure law for a long time, constitutes one of the exceptions to the prohibition of expanding or changing the claim or defense. By imposing this prohibition, it establishes the guidelines for conducting the trial and guarantees that the case will be resolved within a reasonable timeframe. In this respect, in order to find solutions to the problems arising from the fact that the amendment institution, which is an exception to the mentioned ban, is not included in the Turkish administrative jurisdiction procedure and to conclude the disputes in a fair manner, the Administrative Jurisdiction Prodecure Law was amended with Law No. 6459 in 2013. The plaintiff is allowed to increase the amount specified in the petition only once until the final decision is made in full remedy actions. The institution of quantity increase, which is similar to the amendment institution in the Code of Civil Procedure, but is more limited in scope, has been included. The plaintiff has the freedom to determine the amount of compensation they demand in a full jurisdiction lawsuit, even if they could not predict their actual damage beforehand. It should be noted that the new regulation eliminates a significant deficiency in the administrative judiciary system in terms of compensating the plaintiff for their actual damage. The plaintiff is protected by the law against the administration, though the legal regulation is incomplete and inadequate. Any problems faced in practice are resolved by the discretion of administrative courts.