Hazineye ait tarım arazilerini satın alan çiftçilerin tarımsal üretim amaçlı kullanımına yönelik davranışlarının incelenmesi
Investigation of the behaviors of farmers purchasing treasury agricultural lands for agricultural production use
  1. Tez No: 739835
  2. Yazar: HÜSEYİN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Ziraat, Economics, Public Administration, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Doğrudan Satış, Hak Sahipliği, Hazineye Ait Tarım Arazisi, Antalya, Direct sales, Entitlement, Treasury-owned Agricultural Land
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hazineye ait tarım arazileri üzerindeki tarımsal amaçlı kullanımlar oldukça fazladır. Tarımsal amaçla kullanılan aynı zamanda hazineye ait olan tarım arazileri hak sahibi olan kullanıcılarına, kiracılarına veya paydaşına doğrudan satılabilmektedir. Hazineye ait taşınmazların fiili kullanımının sonucu olarak hak sahiplerince tarım arazilerine çok yoğun şekilde satın alma talepleri olmaktadır. Çalışmanın amacı Antalya ili Manavgat ilçesinde bulunan ve 26.04.2012 tarihi itibariyle geçerli olan belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki mülkiyeti hazineye ait tarım arazilerini, 6292 sayılı orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi ile hazineye ait tarım arazilerinin satışı hakkında kanunun 12'nci maddesine göre satın alan hak sahibi çiftçilerin arazilerde tarımsal üretime yönelik uygulamalarını belirlemek, çiftçilerin doğrudan satış işlemleri sürecinde karşılaştıkları sorunları analiz etmek, çiftçilerin tarım arazilerini doğrudan satın alma nedenlerini, çiftçilerin tarımsal kullanımlarında meydana gelen değişimleri, çiftçilerin tarım arazileri üzerindeki gelir getirici davranışları ile hazineye ait tarım arazilerinin mülkiyetini edinmeye yönelik davranışlarını belirlemektir. Araştırma sonucunda çalışma sahasında bulunan ve çiftçilerce doğrudan satın alınan hazine arazilerinin tamamında hak sahibi (kiracı, kullanıcı ve paydaş) olarak 31.12.2011 tarihi itibariyle en az üç yıldan beridir tarımsal amaçlı kullanımı bulunan ve kullanımı halen devam edenlerden, sadece kullanıcılara doğrudan satış işleminin gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Araştırma bölgesinde çiftçilerin tamamı hazineye ait tarım arazilerinde kullanıcı iken, taşınmazın mülkiyetini idareden satın alarak edinmişlerdir. Hazineye ait tarım arazilerini satın almadan önce arazilerde kullanıcı olan çiftçiler, arazilerin mülkiyetini edindikten sonra satın almadan önceki dönem de dahil olmak üzere, %33,3'ü 16-20 yıldır, %63,5'i 20 yıldan daha fazla süredir araziyi tarımsal üretim amacıyla kullanmaktadır. Hak sahibi olan çiftçilere satılan hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcıları, tarım arazilerini satın alma nedeni olarak en fazla (4,76) tarım arazilerinin daha uygun fiyat üzerinden idareden satın alınabilmesi olarak belirlenmiştir. Çiftçilerin %95,2'si satın aldığı arazinin, tarımsal üretim amaçlı işgal ve kullanıma başladığı ilk dönemde arazinin tarımsal üretim için elverişli olmadığını belirtmiştir. Çiftçilerin %81'i 1-5 yıl içerisinde bu arazileri tarım yapılabilir hale getirmiştir. Hazineye ait tarım arazisini satın alan çiftçilerin %42,9'u taşınmazı henüz satın almadığı dönemde, hazineye ait tarım arazisini kendi mülkü olarak benimsediğini ve ata-dede yeri, baba yeri gibi miras yoluyla kendilerine geçtiğini ifade etmiştir. Çiftçilerin %38,1'inin tarım arazilerini satın aldıktan sonra tarım arazilerinden elde ettiği gelirde artış olduğunu ifade etmiştir. Hazineye ait tarım arazilerini satın alan çiftçiler, tarım arazisini satın alma sürecinde en fazla karşılaştıkları sorun (96,8) olarak satış işlemlerinin geç sonuçlanmasını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The agricultural uses on the agricultural lands belonging to the treasury are quite high. Agricultural lands, which are used for agricultural purposes and also belong to the treasury, can be sold directly to their users, tenants or stakeholders. As a result of the actual use of immovables belonging to the treasury, there are intense purchase demands by the right holders for agricultural lands. The aim of the study is to support the development of forest villagers numbered 6292, the agricultural lands outside the borders of the municipality and contiguous areas, which are located in Manavgat district of Antalya province and valid as of 26.04.2012, and to evaluate the areas that are taken out of the forest borders on behalf of the treasury, and to pass the law on the sale of agricultural lands belonging to the treasury. According to the 12th article, to determine the agricultural production practices of the farmers who purchase the right, to analyze the problems faced by the farmers in the process of direct sales, the reasons for the farmers to buy the agricultural lands directly, the changes in the agricultural use of the farmers, the income-generating behaviors of the farmers on the agricultural lands. To determine the behavior of the treasury to acquire the ownership of agricultural lands. As a result of the research, it has been determined that, as the right holder (tenant, user and stakeholder) in all of the treasury lands in the study area and purchased directly by the farmers, direct sales to the users are carried out only among those that have been used for agricultural purposes for at least three years as of 31.12.2011 and are still in use. . While all of the farmers in the research area were users of agricultural lands belonging to the treasury, they acquired the ownership of the immovable by purchasing from the administration. Farmers who were users of the lands before purchasing the agricultural lands belonging to the Treasury, 33.3% of them have been using the land for 16-20 years, 63.5% of them for more than 20 years, including the period before the purchase, after acquiring the ownership of the land. uses for the purpose. The users of the agricultural lands belonging to the treasury, which are sold to the rightful farmers, were determined as the most (4,76) reasons for purchasing agricultural lands from the administration at a more affordable price. 95.2% of the farmers stated that the land they purchased was not suitable for agricultural production in the first period when the land was occupied and used for agricultural production. 81% of the farmers made these lands arable within 1-5 years. 42.9% of the farmers who purchased the agricultural land belonging to the treasury stated that they adopted the agricultural land belonging to the treasury as their own property when they had not purchased the immovable yet and passed on to them through inheritance such as ancestral place, place of father. 38.1% of the farmers stated that their income from agricultural lands increased after purchasing agricultural lands. The farmers who purchased the agricultural lands belonging to the treasury stated that the most common problem they encountered during the purchasing process of the agricultural land (96.8) was the late completion of the sales transactions.