İdari yargıda temyiz kanun yolu
- Tez No: 739921
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk İdari Yargılama Sistemi, Kanun Yolu, Adil Yargılanma Hakkı, Temyiz, İstinaf, Turkish Administrative Judgment System, legal remedy, right to a fair trial, appeal, appellate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tezin konusunu idari yargılama usul hukukunda temyiz kanun yoludur. Temyiz kanun yolu ele alınırken, idari yargılama usul hukukundaki diğer kanun yollarına da kaçınılmaz olarak değinmek gerekmiştir. 6545 sayılı Kanun ile yargılama hukuku sistemine giren değişiklikler öncesinde; yerel mahkemelerin vermiş olduğu kararlar için taraflar bir üst mahkeme olarak sadece temyize başvurabiliyorlardı. Türk yargılama sistemine İstinaf mahkemesinin kazandırılmasındaki amaç, çok uzun süren yargılama sisteminin kısalması, Danıştay'ın temyiz mercii olarak iş yükünün azaltılması ve hukuka olan güvenin arttırılmasıdır. İstinaf kanun yolunun esas, temyiz kanun yolunun ise istisna şeklinde düzenlendiği model içerisinde birbiriyle ilişkili iki ayrı kanun yolu ortaya çıkmış ve kanun yolu sistemi daha karmaşık bir boyut kazanmıştır. Bu çalışma idari yargılama usul hukukunda temyiz kanun yolunun usulünü ele alırken, istinaf kanun yoluyla birlikte ortaya çıkan öngörülmeyen sorunları da ele almayı denemektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the supreme law process in the administrative proceeding procedural law. It's required to state other legal remedies of administrative proceeding procedural law while discussing supreme law process. Before the changes that entered the judicial system with the Law No. 6545; For decisions made by local courts, the parties could only refer to supreme court as a higher court. The purpose of bringing the appellate into the Turkish judicial system is to shorten the long-lasting judicial system, to reduce the workload of the Council of State as an appellate authority, and to increase confidence in the law. In the model in which the remedy of appeal is regulated as the main and the remedy of supreme as the exception, two interrelated legal remedies have emerged and the legal remedy system has gained a more complex dimension. While this study deals with the procedure of the appeal remedy in the administrative procedure law, it also tries to deal with the unforeseen problems that arise with the appellate.