Ödül almış çocuk kitaplarının çocukların edebiyata ihtiyaçları bağlamında incelenmesi
Analysis of award-winning children's books in the context of children's needs for literature
  1. Tez No: 739985
  2. Yazar: MERYEM ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM PİLAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ödüllü çocuk kitapları, edebi ihtiyaç, çocuk edebiyatı, Award-winning children's boks, literary need, children's literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, ödül alan on iki çocuk edebiyatı eseri, çocukların edebiyata olan ihtiyaçları bağlamında incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yönteminin ve betimsel çözümleme tekniğinin kullanıldığı çalışmada araştırmanın evrenini çocuk kitapları, örneklemini ise internetteki tanıtımlarla ödül aldığı belirtilen 9-12 yaş grubuna hitap eden ve 1984-2014 yılları arasında yazılan yerli on iki adet çocuk kitabı oluşturmuştur. Kitaplardaki içeriğin çocuğun edebiyata olan ihtiyaçlarını ne kadar karşıladıklarını ortaya koymayı hedefleyen araştırmanın örneklemini Kemal Özer–Çocukluk Anayurdum, Feyza Hepçilingirler–Türkü Çocuk, Muharrem Buhara–İnternet Canavarı 1, Mehmet Atilla–Parktaki Gergedanlar, Behiç Ak–Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği, İsmet Bertan–Hızlı Tosbi, Gülten Dayıoğlu–Parbat Dağı'nın Esrarı, Gülten Dayıoğlu-Dünya Çocukların Olsa, Mustafa Asoğlu-Hoşça Kal Akdeniz, Aslı Der-Küçük Cadı Şeroks 2 Büyük Tuzak, Cahit Uçuk-Türk İkizleri, Koray Avcı Çakman-Almarpa'nın Gizemi adlı toplam 11 yazarın 12 kitabı oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, twelve awarded children's literature works were examined in the context of children's needs for literature. In the study, in which the document analysis method and descriptive analysis technique, which are among the qualitative research methods, were used, the universe of the research consisted of children's books, and the sample consisted of twelve domestic children's books written between 1984 and 2014, addressed to the 9-12 age group, which was stated to have been awarded with promotions on the internet. The sample of the research, which aims to reveal how much the content in the books meet the children's needs for literature, Kemal Özer–My Childhood Motherland, Feyza Hepçilingiyor–Türkü Çocuk, Muharrem Buhara–Internet Monster 1, Mehmet Atilla–Rhinoir in the Park, Behiç Ak–Long Live the Letter C Brotherhood, İsmet Bertan– Quick Tosbi, Gülten Dayıoğlu–The Mystery of Mount Parbat, Gülten Dayıoğlu-If The World Had Children, Mustafa Asoğlu-Goodbye Mediterranean, Aslı Der-The Little Witch Şeroks 2 Big Traps, Cahit Uçuk-Turk Twins, Koray Avcı Çakman-Alparma's Mystery , created 12 books by a total of 11 authors.