Ebû Hayyân tefsirinde şiirlerin istişhâdı (Tevbe Suresi özelinde)
The istishad of poems in the tafsir of Abu Hayyân (Specific to Surat al-Tawba)
- Tez No: 740050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN MEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arabic language and rhetoric, Arabic poetry, Istishad, Abu Hayyân, al-Bahru'l-muhît
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kur'ân'ın inmesi ile derinden etkilenen Arap dili bilimi hicretten sonra ilk asrın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır. Böyle bir gelişmenin arka planında yatan sebepler, doğru okuma ve metni doğru anlamayı ifade eden fasih Arapçada lahn (konuşmadaki hatalar) diye isimlendirilen bir olgunun yayılmasına dayandırılabilir. Arap dilbilimcileri Kur'ân'ın doğru anlaşılması için belli yöntemler geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de hiç şüpesiz istişhâd yöntemidir. Kur'ân müfessirleri belirli kriterlere sahip olan eski arap şiirini âyet lafızlarının anlamlarını ve dil kaidelerini temellendirmek için kullanmışlardır. Bu çalışmada ebû hayyân'ın el-Bahru'l-muhît eserinde geçen şiirsel istişhâdler Tevbe sûresi özelinde incelenmiştir. Kur'ân ayetlerinde geçen lafızların anlamlandırılması ve yapılan dilsel tahlillerde kullanılan şiirler; anlamı pekiştirme, sentaks ve morfolojik olmak üzere üç başlık altında incelenmiştir. İstişhade konu olan şiirler ve âyetler arasındaki mantıksal ilişki şiirler merkeze alınarak anlatılmıştır. Anahtar Kelimler: Arap dili ve belağatı, Arap şiiri, İstişhad, Ebû Hayyân, el-Bahru'l-muhît,
Özet (Çeviri)
The science of the Arabic language, deeply influenced by the revelation of the Qur'an, emerged in the second half of the first century after the Hijra. The reasons behind such a development can be traced to the spread of a phenomenon called lahn (errors in speech) in fasih Arabic, which expresses correct reading and correct understanding of the text. Arab linguists have developed certain methods for the correct understanding of the Qur'an. One of these methods is the consultative method without any doubt. The commentators of the Qur'an used the ancient Arabic poetry, which had certain criteria, to ground the meanings of the verse words and the language rules. In this study, the poetic consultations in Abu Hayyan's al-Bahru'l-muhît were examined in the context of the Surah of Repentance. The interpretation of the words in the verses of the Qur'an and the shirrs used in the linguistic analyses performed; meaning is examined under three headings as reinforcement, syntax and morphology. The logical relationship between the poems and verses that are the subject of the consultation is explained by taking the poems as the center.