Acil serviste travmatik olmayan akut bel ağrılarının tedavisinde intravenöz parasetamol, deksketoprofen ve ibuprofenin etkinliğinin vizüel analog skala kullanılarak karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of intravenous paracetamol, dexketoprofen and ibuprofen in the treatment of non-traumatic acute low back pain in the emergency department by using a visual analogue scale
- Tez No: 740049
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TÜRKÇÜER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Travması olmayan, bel ağrısı, parasetamol, deksketoprofen, ibuprofen, VAS, acil servis, Non-traumatic, low back pain, paracetamol, dexketoprofen, ibuprofen, VAS, emergency service
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Travmatik olmayan bel ağrısı acil servislere başvuruların yaklaşık %5'lik dilimini oluşturmaktadır. Çalışmamızdaki ana amacımız bu hastalarda kullanım endikasyonu olan ilaçlardan intravenöz uygulanan parasetamol, deksketoprofen ve ibuprofenin etkinliğini vizüel analog skala (VAS) kullanarak karşılaştırmaktır. Çalışma 20.12.2018 ile 20.04.2020 tarihleri arasında üçüncü basamak üniversite hastanesinde randomize, çift kör olarak tasarlandı. Travması olmayıp bel ağrısı ile başvuran hastalardan 210 tanesi çalışmaya dahil edildi. Parasetamol (n:71), deksketoprofen (n:70) ve ibuprofen (n:69) gruplarına randomize edildi. 100 mm'lik VAS kullanılarak 0., 15., 30. ve 60. dakika ölçümler kayıt altına alınarak karşılaştırma yapıldı. Veri analizinde SPSS 25 kullanılarak ANOVA, Bonferoni, Tukey ve repeated measures ile değerlendirme yapıldı. 0 ve 60. dakika VAS skorları değerlerinde ortalama olarak parasetamol grubunda 40mm, deksketoprofen grubunda 42mm, ibuprofen grubunda 43mm düşüş kaydedildi. Her ilaç grubunun ağrı etkinliği anlamlı izlenip (p0,05). Çalışmamızın analizi sonucunda, travması olmayan akut bel ağrılarında uygulanan intravenöz parasetamol, deksketoprofen ve ibuprofen arasında ağrı etkinliği açısından ve vital takiplerinde anlamlı farklılık saptanmadı. Hastaların ek klinik durumlarına ve hikayelerine göre yapılacak ilaç seçiminin tedavi etkinliğini ve hasta memnuniyetini değiştirmeyeceği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Non-traumatic back pain constitutes approximately 5% of the applications to emergency services. Our main aim in our study is to compare the efficacy of intravenously administered paracetamol, dexketoprofen, and ibuprofen, using the visual analog scale (VAS), in these patients. The study was designed as a randomized, double-blind study in a tertiary city hospital between 20.12.2018 and 20.04.2020. 210 patients without trauma who presented with low back pain were included in the study. They were randomized to paracetamol (n: 71), dexketoprofen (n: 70) and ibuprofen (n: 69) groups. By using 100 mm VAS, measurements at 0, 15, 30 and 60 minutes were recorded and comparison was made. In data analysis, SPSS 25 was used and evaluation was done with ANOVA, Bonferoni, Tukey and repeated measures. VAS scores at 0 and 60 minutes decreased on average by 40mm in the paracetamol group, 42mm in the dexketoprofen group and 43mm in the ibuprofen group. Pain efficiency of each drug group was observed significantly (p 0.05). As a result of the analysis of our study, no significant difference was found between intravenous paracetamol, dexketoprofen and ibuprofen in terms of pain efficiency and vital follow-up applied in acute low back pain without trauma. We concluded that the choice of medication based on the patients' additional clinical conditions and histories will not change the effectiveness of the treatment and patient satisfaction.