Türk müziği devlet konservatuvarlarında ney sazının meslek çalgısı olarak tercih durumuna yönelik tespitler
Findings on the preference of the ney as a vocational instrument in Turkish music state conservatories
  1. Tez No: 740054
  2. Yazar: ADEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Music, Music Education, Ney, Ney Education, Conservatory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Türk müziği sazlarından biri olan ney sazı geçmişten bugüne kadar çeşitli aşamalardan geçerek günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Çok çeşitli sosyo-kültürel süreçlerin birikimini bünyesinde barındıran ney sazı, Türk müziği sazları arasında ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle Mevlâna Konya'ya geldikten sonra ney sazına verilen değer artmış, ney sazının tasavvufi yanı sazendelerle birlikte daha fazla güçlendirilmiştir. Ney sazının gelişim sürecinde Mevlâna okulunun yadsınamaz bir katkısı olmuştur. Araştırmada, Türk müziği eğitimi veren konservatuvarlarda ney sazının öğrenciler tarafından bireysel meslek çalgısı olarak seçilmesi hangi faktörlerin etkili olduğu incelenmektedir. Araştırma durum tespiti yapmaya yönelik olup betimsel bir özellik sergilemektedir. Bu sebeple öncelikle konuya yönelik literatür taraması yapılmış daha sonra ise örneklemlere anket tekniği uygulanmıştır. Ayrıca gerekli görülen durumlarda konuya yönelik uzman görüşlerine de yer verilmiştir. Elde edilen veriler kolay anlaşılabilmesi bakımından tablolara dönüştürülerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarından bazıları sıralanacak olursa, ney sazının bireysel meslek çalgısı olarak tercih edilmesinde; öğrencilerin ney sazını daha önce tanıma durumlarının etkili olduğu, ney eğitimi veren eğitmenlerin sayısının ve kalitesinin meslek çalgısı seçiminde oldukça etkili olduğu, enstrümanın kolay temin edilmesi ve öğrencinin vücut yapısına uygunluğunun da oldukça önemli görüldüğü ilk aklımıza gelen sonuçlardan bazılarıdır. Anahtar Kelime: Türk Müziği, Müzik Eğitimi, Ney Sazı, Ney Sazı Eğitimi, Konservatuvar.
Özet (Çeviri)
The ney instrument, one of the instruments of Turkish music, has survived through various stages from the past to the present day. As a result of the accumulation of many different cultures, the ney instrument has a special importance among the instruments of Turkish music. Especially after Mevlana came to Konya, the value given to the ney instrument increased, and the mystical side of the ney instrument was further strengthened with the instruments. The contribution of the Mevlana school to the ney instrument's survival is undeniable. In the study, it is examined which factors are effective on the student in choosing the ney instrument as a professional instrument in conservatories that provide Turkish music education. The research is aimed at determining the situation and exhibits a descriptive feature. For this reason, first of all, a literature review was made on the subject, and then the survey technique was applied to the samples. In addition, expert opinions on the subject were also included when deemed necessary. The obtained data has been interpreted by turning into tables in order to be easy to understand. If some of the research results are to be listed, some of the results obtained are that the students' familiarity with the ney instrument is effective in choosing the ney instrument, the number and quality of the instructors giving ney training are very effective in the selection of professional instruments, the easy availability of the instrument and the suitability of the student's body structure are also very important.