Türk müziğinin topluma ulaşmasında yerel yönetimlerin rolü 'Malatya ili örneği'
Role of local governments in making Turkish music reachable for society-example of Malatya
  1. Tez No: 740055
  2. Yazar: YUSUF SEVAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Müzik, Education and Training, Public Administration, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzikal Kültür, Türk Müziği, Yerel Yönetimler, Music, Music Culture, Turkish Music, Local Governments
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Müzik sanatı, toplumsal yaşamı her yönüyle yansıtan sanat dallarının başında gelmektedir. Müzik ürünleri aynı zamanda bir toplumsal ihtiyaç olarak da görülmektedir. Bu manada müzik sanatının halka ulaşmasında çeşitli kurumların desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar bazen özel işletmeler olurken, bazen de çeşitli kamu kurum ve kuruluşları olabilmektedir. Yerel yönetimlerin bu konuda sağlayabileceği destek bu manada oldukça önemli görülmektedir. Bu araştırmanın odak noktası, Malatya İli örnekleminde yerel yönetimlerin Türk müziğinin topluma ulaşmasındaki rolü ve önemi nedir şeklinde belirlenmiştir. Araştırma durum tespiti yapmaya yönelik betimsel bir nitelik taşımaktadır. Araştırma sürecinde konuya yönelik mevcut literatür yazılı ve dijital kaynaklardan taranmıştır. Daha sonra ise, alan uzmanı kişiler ve örneklemler ile kişisel görüşmeler yapılarak konuya yönelik çeşitli tespitlerde bulunulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evreni ülkemizdeki yerel yönetimler, örneklemini ise Malatya ilinin yerel yönetimleri oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarının önemli görülen bir bölümünden bahsedecek olursak, Türk müziğinin kültürel değerlerimizin korunması ve aktarımında oldukça önemli bir araç olduğu, yerel yönetimlerin fiziki, ekonomik vb. desteklerle halkın Türk müziği ihtiyacının karşılanmasında önemli katkılar sağlayabileceği ve bu katkıların, ücretsiz halk konserleri, müzik eğitimi amacıyla düzenlenen müzik kursları, eğitim verilen derslik ve atölyeler ile yetişmiş müzik eğitimcilerine istihdam desteği şeklinde meydana geldiği ilk aklımıza gelenlerden bazıları olacaktır.
Özet (Çeviri)
Art of music is the leading one among the branches of art which reflect the social life in all possible ways. Musical products are considered a social need too. In this sense, help of various organizations are needed to make the music reachable for society. Sometimes these organizations are private businesses as well as sometimes they are public institutions.In this context, support of local governments are considered quite vital.Focal point of this research is determined as role and importance of local governments in making turkish music reachable for society in the sample of Malatya city This research has a descriptive nature to do due diligence. In the research process, available related documents are scanned from written and digital sources. Later on, private interviews with experts of the field are done in order to make various observations Research universe is local governments in our country, while the sample is local governments of malatya. If we talk about an important part of the research results. It can be said that it is a very important tool in the preservation and transmission of Turkish music. With the support of local governments, it can make significant contributions to meeting the Turkish music needs of the people.physical, economic, etc. of local governments. It can make important contributions to meet the Turkish music needs of the people with the support. The first thing that comes to mind is free public concerts, music courses for music education,classrooms and workshops and employment support for trained music educators.