Yaşlı bireylerin rekreatif faaliyetlere katılımını etkileyen unsurların yaşam doyum düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of the elements affecting the participation of elderly individualsin recreative activities on life satisfaction levels
  1. Tez No: 740087
  2. Yazar: GÖKHAN ÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN NEDİM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı Birey, Boş Zaman, Rekreasyon, Yaşam Doyumu, Elderly Individual, Leisure, Recreation, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yaşlı bireylerin rekreatif faaliyetlere katılımını etkileyen nedenlerin yaşam doyumu düzeylerinin üzerinde bir etkisinin olup olmadığının incelenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçim yöntemi olarak olasılığa dayalı olmayan örneklem seçim yöntemlerinden amaçsal örneklem seçim tekniği kullanılmıştır. Buna bağlı olarak çalışmanın evrenini İstanbul Kadıköy'de yaşayan 65-90 yaş aralığında ki 81.535 yaşlı birey oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise İstanbul Kadıköy'de yaşayan 65-90 yaş aralığında ki 182 erkek, 138 kadın olmak üzere toplam da 320 yaşlı birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, kişilerin demografik bilgilerinin yer aldığı 9 soruluk Kişisel Bilgi Formu, Rekreasyonel Faaliyetlere Katılım Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında rekreasyon faaliyetlerine katılım ölçeğinin boyutlarında maddi durum ve haftalık sahip olunan boş zaman süresi değişkenlerinde farklılıklar tespit edilmiştir. Yaşam doyum ölçeğinde ise herhangi bir anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak yaşlı bireyler üzerine yapılan ve çalışmaya katılan bireylerin rekreatif faaliyetlere katılımını etkileyen unsurların düzeyi ekonomik nedenler ve yan nedenler boyutları hariç ortalamanın üstündedir. Yaşam doyum düzeyleri de aynı şekilde ortalamanın üstünde tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak yaşlı bireylerin rekreatif faaliyetlere katılımını etkileyen nedenlerin, yaşam doyum düzeylerine etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuç, yaşlı bireylerin hayattan zevk almaları ve doyuma ulaşmaları için rekreasyonel faaliyetlere katılırken karşılaştıkları etkenlerin onlar için önemli bir engel oluşturmadığı şeklinde yorumlanabilir. Çalışma, maddi durumu kötü olan ve daha az boş zamana sahip olan yaşlı bireylerin rekreasyon faaliyetlerine katılımda zorluk çektiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the factors affecting the participation of elderly individuals in recreational activities have an effect on their life satisfaction levels. Purposive sample selection technique, which is one of the non-probabilistic sampling methods was used as the sampling method in this study. Accordingly, the population of the study consists of 81,535 elderly individuals between the ages of 65 and 90 living in Istanbul Kadıköy. The sample size consists of a total of 320 elderly individuals of 138 women and 182 men, in groups aged 65-90 years living in Kadıköy, Istanbul. Personal Information Form with 9 questions, including demographic information of individuals, Participation in Recreational Activities Scale and Life Satisfaction Scale were used as data collection tools in the research. In the results of the analysis, differences were determined in the scale of participation in recreational activities, financial situation and weekly leisure time variables. No significant difference was found in the life satisfaction scale. As a result, the level of factors affecting the participation of individuals who participated in the study and participated in the recreational activities on elderly individuals is above the average, except for the dimensions of economic reasons and side causes. Life satisfaction levels were also found to be above the average. Accordingly, it has been determined that the reasons affecting the participation of elderly individuals in recreational activities do not affect their life satisfaction levels. This result can be interpreted as the factors that elderly individuals facing while participating in recreational activities do not pose a significant obstacle for them to enjoy their life and achieve satisfaction. The study also shows that elderly individuals who are in poor financial situation and having less free time have difficulty in participating in recreational activities.