Atçılık işletmelerinde tesis yeri seçimi uygunluğunun incelenmesi
Examination of the suitability of facility location selection in horse breeding businesses
- Tez No: 740124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Atçılık tesisi, kuruluş yeri seçimi, yer seçimini etkileyen faktörler, Horse breeding facility, establishment location selection, factors affecting location selection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Atçılık işletmelerinde tesis yeri seçimi; konusunda uzman kişilerle çalışılarak alınması gereken, işletmenin devamlılığı ve geleceği açısından kritik bir karardır. Atçılık işletme tesislerinin, kuruldukları yerlerde kendi ihtiyaçlarını karşılamalarının yanı sıra ulusal ve uluslararası standartlara ulaşmak ve istenilen başarıyı elde etmek amacıyla içinde bulundukları çağın ihtiyaçlarına da cevap verebilmeleri gerekir. Ayrıca; bu işletmelerin yapacakları çalışmalardan maksimum düzeyde verim alabilmeleri, mevcut kaynaklarını en uygun yer, zaman ve ekip ile kullanmalarına bağlıdır. Bu çalışmada temel amaç; ülkemizde atçılık işletmesi kurmayı planlayan yatırımcı ve girişimcilerin tesis kuruluş yeri seçimlerinde dikkat etmeleri gereken hususları belirlemelerine sosyal, kültürel ve ekonomik yönden katkı sağlamak ve uluslararası standartlarda bir tesis kurma sürecinde onlara rehber olmaktır. Bu sayede belirli standartlara ulaşmış tesis sayısını artırmak, istihdama katkı sağlamak, tesislerin kültürel tanıtım faaliyetlerinde bulunmaları ve uluslararası düzeyde sporcu yetiştirmeleri için gerekli alt yapının hazırlamasında kılavuz görevini üstlenmektir. Ele alınan konunun daha önce çalışılmamış olması, çalışmanın tamamlanması ile birlikte kısa sürede literatürde olumlu yansımalarını gösterecektir. Çalışmamızda; kuruluş yeri seçiminde aşamalar ve ilkeler ile birlikte atçılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler incelenecek olup; atçılık tesislerinin kuruluşları itibariyle zaman, mekan ve maliyetler yönünden daha avantajlı olabilmelerinin formülleri yer alacaktır. Ekonomik olarak maliyetli bir sektör olarak bilinen atçılığın bu çalışma ile beraber hem daha az maliyetli hem de her yaştan ve kesimden bireyin rahatça ulaşabileceği tesisler ile hayatımızda yer alması değerlendirilmektedir. Tesislerin günümüz teknolojilerini kullanarak personel ve zaman tasarrufu ile çok daha performanslı çalışmasını sağlamanın, aynı tesis çatısı altında birden çok branşta hizmet sunmalarının, kısa sürede kuruluş maliyetlerini amorti ederek kâra geçmelerinin mümkün olabileceği çalışma dâhilinde örneklerle anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
Choosing a facility location in horse racing enterprises is a critical decision for the continuity and future of the enterprise that should be taken by working with experts in their field. In addition to meeting their own needs where they are established, these facilities should also be able to meet the needs of the era in which they are in order to reach national and international standards and achieve the desired success. In addition, the maximum efficiency of these enterprises from the work they will do depends on the using their available resources with the most appropriate place, time and team. The main purpose of this study is to contributing socially, culturally and economically to investors and entrepreneurs who plan to establish a horse breeding business in our country, to the determining the points that should pay attention when choosing a facility location and to guide them in the process of establishing a facility at international standards. In this way, we aim to increase the number of facilities that have reached certain standards, to contribute to the employment, and to undertake the role of guidance in the preparation of the necessary infrastructure for the facilities to carry out cultural promotion and to train athletes at the international level. The fact that the addressed topic that has not been studied before will show its positive reflections in the literature in a short time with the completion of the study. In our study, stages and principles of establishment location selection, factors affecting establishment location selection in horse racing enterprises will be examined and formulas of how horse racing facilities can be more advantageous in terms of time, space and costs as of their establishment will be included. Known as an economically costly sector, horse breeding, together with this study, is considered to take place in our lives with facilities that are both less costly and easily accessible to individuals of all ages and segments. It will be explained with examples within the scope of the study that it is possible to ensure that the facilities work much more efficiently with personnel and time savings by using today's technologies, to provide services in more than one branch under the same facility, and to make profit in a short time by amortizing their establishment costs.