Pandemi döneminde eğitim yöneticilerinin liderlik becerileri: Bir durum çalışması
Leadership skills of eeducation administirator during the pandemic period: A case study
- Tez No: 740139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Yöneticileri, liderlik becerileri, pandemi, durum çalışması, Education Administrators, leadership skills, pandemic, case study
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Antalya ili Konyaaltı ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan eğitim yöneticilerinin Pandemi döneminde eğitim yöneticilerinin liderlik becerilerine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yönteminin durum çalışması desenindedir. Çalışmada, Antalya ili Konyaaltı ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan, 10 okul müdürü örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme verilerinin çözümlenmesinde içerik analizi yapılmış olup katılımcı görüşlerinden oluşan tema ve alt temalar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda eğitim yöneticilerinin liderlik becerilerini enformasyon becerileri, teknolojiyi kullanma becerileri, iletişim becerileri ve akademik bilgilerin etkilediği tespit edilmiştir. Eğitim yöneticilerinin pandemi süreci boyunca eğitim kurumlarını pek kullanamadığı görülmüştür. Eğitim yöneticileri, hizmet içi eğitimlere katılarak eksikliklerini giderebilirler önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the views of education administrators working in public schools affiliated to the Ministry of National Education in Konyaaltı, Antalya province, regarding the leadership skills of education administrators during the Pandemic period were examined. The research is in the case study pattern of the qualitative research method. In the study, 10 school managers working in public schools affiliated to the Ministry of National Education in Konyaaltı, Antalya province, were selected as a sample. A semi-structured interview form was used as a data collection tool in the research. Content analysis was carried out in the analysis of the interview data, and themes and sub-themes consisting of participant opinions were created. As a result of the research, it has been determined that the leadership skills of education administrators are affected by information skills, technology use skills, communication skills and academic knowledge. It has been observed that education administrators could not use educational institutions much during the pandemic. It has been suggested that education administrators can improve their skills by participating in in-service trainings.