American Board (ABCFM) missionary Alpheus Newell Andrus' Mardin activities
Amerikan Board (ABCFM) misyoneri Alpehus Newell Andrus'un Mardin faaliyetleri
- Tez No: 740161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sosyoloji, Tarih, American Culture and Literature, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Board (ABCFM), Mardin, Misyonerlik Faaliyetleri, Osmanlı Devleti, ABD, Alpheus Newell Andrus, American Board (ABCFM), Mardin, Missionary Activities, Ottoman State, USA, Alpheus Newell Andrus
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
On dokuzuncu yüzyılın sonları ile yirminci yüzyılın başları arasındaki dönem, tarihte Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasına işaret eder. Yaklaşık elli yıllık bu dönemde imparatorluk, çözülüşünü hızlandıran çalkantılı sosyal ve siyasi olaylar yaşamıştır. Bu çözülme dönemi tek başına, kesin ve net nedenlere dayandırılamasa da, bu süreçte teşvik edici ve tetikleyici unsurlar olarak bazı önemli faktörler öne çıkmaktadır. Birçok yabancı unsurun imparatorluğun çeşitli bölgelerindeki faaliyetlerinin incelenmesi, Osmanlı topraklarında önemli sosyal ve siyasi değişimlerin nedenlerini açıklayıcı niteliktedir. Bu yabancı unsurlardan biri olan American Board of Commissioners for Foreign Missions (ABCFM), misyonerlik, eğitim ve kurumsal faaliyetleriyle imparatorlukta yaşayan azınlıklar üzerinde dikkat çekici etkiler bırakmıştır. Bu çalışma, Board'un önde gelen misyonerlerinden Alpheus Newell Andrus'un yaşamına ve Mardin ve Türkiye'nin doğusundaki misyonerlik faaliyetlerine ışık tutmaya çalışmaktadır. Çalışmada Andrus'un misyonerlik ve eğitim çalışmaları, sosyal etkileşimlere katılımı, Türkiye'deki ABCFM misyonlarına etkisi ve imparatorluğun dağılma döneminde değişen sosyal ve siyasi atmosferdeki rolü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The period between the late nineteenth and early twentieth century marks the dissolution of the Ottoman Empire in history. During almost fifty years, the empire experienced tumultuous social and political events that accelerated its dissolution. Although this era of dissolution cannot be solely based on certain and clear reasons, some significant factors stand out as initiators and triggering elements in this process. Examining the activities of many foreign elements in various regions of the empire accounts for significant social and political changes in the Ottoman lands. As one of these foreign elements, the American Board of Commissioners for Foreign Missions (ABCFM) had a remarkable impact on the minorities living in the empire with its missionary, educational and institutional activities. This study attempts to provide an insight into the life of Alpheus Newell Andrus, one of the Board's most prominent missionaries, and his missionary activities in Mardin and Eastern Turkey. In the study, Andrus' missionary and educational works, his involvement with social interactions, his influence on the ABCFM missions in Turkey, and his role in changing the social and political atmosphere during the dissolution era of the empire have been examined.