Bireylerin COVID-19 farkındalık düzeyi ile sağlık okuryazarlık düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between the COVİD-19 awareness level and HEALTH literacy level of individuals
- Tez No: 740218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET YALÇINÖZ BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, farkındalık, sağlık okuryazarlığı, COVID-19, awareness, health literacy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma bireylerin COVID-19 farkındalık düzeyi ile sağlık okuryazarlık düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı ve ilişkisel türdendir. Araştırmanın evrenini Aşkale İlçe Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran 18-65 yaş arası bireyler oluşturmuştur. Örneklemini verilerin toplandığı 15.07.2021-15.12.2021 tarihleri arasında acil servise başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 762 kişi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Koronavirüs Farkındalık Ölçeği, Sağlık Okuryazarlık Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ile kurum izinleri alınmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık katsayıları, t-testi, ANOVA, Welch ANOVA, Bonferroni testleri ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada katılımcıların Koronavirüs Farkındalık Ölçeğinden aldığı toplam puan ortalaması 50.71±14.93, Sağlık Okuryazarlık Ölçeğinden aldığı toplam puan ortalaması 45.03±10.57 olarak bulunmuştur. Sonuç: Katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile koronavirüs farkındalık ölçeği alt boyut ve toplam puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=0.350). Bireylerin sağlık okuryazarlık düzeyi yükseldikçe koronavirüs farkındalık düzeylerinin de yükseldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the relationship between the COVID-19 awareness level and health literacy level of individuals. Material and Method: This research is descriptive and relational. The population of the study consisted of individuals between the ages of 18-65 who applied to the Aşkale District State Hospital Emergency Service. The sample consisted of 762 people who applied to the emergency service between 15.07.2021 and 15.12.2021 which are the dates of data collection and agreed to participate in the research. Coronavirus awareness scale, health literacy scale and personal information form were used to collect data. In order to conduct to research, ethics committee approval and institutional permissions were obtained. Arithmetic mean, standard deviation, skewness and kurtosis coefficients, t-test, ANOVA, Welch ANOVA, Bonferroni tests and correlation analysis were used to analyze the data. Results: In the study, the total mean score of the participants on the Coronavirus Awareness Scale was found to be 50.71±14.93 and the total mean score of the participants on the Health literacy Scale was found to be 45.03±10.57. Conclusion: It was found that there was a moderate positive correlation between the health literacy levels of the participants and the coronavirus awareness scale sub-dimension and total scores (r=0.350). It has been observed that as the health literacy level of individuals increases, their coronavirus awareness level also increases.