Ortaokul öğrencilerinin çevresel duyarlılıklarının farklı değişkenler çerçevesinde incelenmesi
Examination of the environmental sensitivity of secondary school students within the framework of different variables
  1. Tez No: 740243
  2. Yazar: AHMET AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARIBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Duyarlılık, İklim Değişikliği, Environmental Awareness, Climate Change
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırmada ortaokul öğrencilerinin çevresel duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi ve öğrencilerin çevresel duyarlılıklarının çeşitli değişkenlere göre farklılaşma durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın amacına yönelik olarak araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Aksaray İli Ortaköy ilçesindeki 5., 6. ve 7. sınıf düzeyinde eğitim öğretim hayatına devam eden toplamda 801 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Aksaray İli Ortaköy ilçesinde öğrenim hayatına devam seçilen iki ortaokulun 5., 6. ve 7. sınıflarındaki öğrencilerinden 370 kişi araştırmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Araştırmada örneklem hacmine ulaşılmasında kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama amacıyla anket formu kullanılmıştır. Araştırmada yüz yüze veri toplama tekniği kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin çevreye yönelik duyarlılık düzeylerinin tespit edilmesi için“Çevresel Duyarlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analiz süreçlerinin gerçekleştirilmesinde SPSS 20 istatistik programına başvurulmuştur. Araştırmada yer alan ortaokul öğrencilerinin tanıtıcı özelliklerinin dağılımı frekans ve yüzde ile ifade edilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin Çevresel Duyarlılık Ölçeği ve alt boyutlarından almış oldukları puanların tanımlayıcı istatistikleri olarak ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Öğrencilerin tanıtıcı özelliklerine göre ölçekten ve alt boyutlarından almış oldukları puanların farklılaşma durumları bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizi ile incelenmiştir. Araştırmanın verileri %95 güven düzeyinde analiz edilmiştir. Sonuç olarak ortaokul öğrencilerinin çevrenin korunmasına yönelik bilgi düzeylerinin, çevreye korumaya yönelik eylemlerinin, çevrenin korunmasına yönelik farkındalık düzeylerinin ve çevrenin korunması ile ilgili tutumlarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the environmental sensitivity levels of secondary school students and to examine the differentiation of students' environmental sensitivity according to various variables. For the purpose of the research, descriptive survey model was used in the research. The population of the research consists of 801 students in total who continue their education at the 5th, 6th and 7th grade levels in Ortaköy district of Aksaray. In the research 370 students from the 5 6 and 7 grades of the two secondary schools selected to continue their education in the Ortaköy district of Aksaray were determined as the sample of the research.Convenience sampling method was used to reach the sample size in the study. Questionnaire form was used for data collection in the research. Face-to-face data collection technique was used in the study. In the study,“Environmental Sensitivity Scale”was used to determine the environmental awareness levels of the students. SPSS 20 statistical program was used to analyze the data of the research. The distribution of the introductory characteristics of the secondary school students included in the study was expressed with frequency and percentage. The mean and standard deviation were used as the descriptive statistics of secondary school students' scores on the Environmental Sensitivity Scale and its sub-dimensions. The differentiation status of the scores of the students from the scale and its sub-dimensions according to their descriptive characteristics were examined with t-test for independent samples and one-way analysis of variance. The data of the research were analyzed at 95% confidence level. As a result, it has been determined that secondary school students' knowledge levels on environmental protection, actions towards environmental protection, awareness levels on environmental protection and attitudes towards environmental protection are high.