Explaining Chinese conducts in international relations: Maritime Silk Road and Northern Sea route
Çin'in uluslararası ilişkiler davranışlarını açıklamak: Deniz İpek Yolu ve Kuzey Deniz rotası
  1. Tez No: 740242
  2. Yazar: DERİN YÖNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Arktik Okyanusu, Arktika, Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Jeopolitik, Kuzey Denizi, Uluslararası ilişkiler, Uluslararası politika, Çin, İpek Yolu, Arctic Ocean, Arctic, One Belt One Road Project, Geopolitic, North Sea, International relations, International policy, China, Silk Road
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Çin'in Arktik Okyanusu'ndaki küresel yönetişim hükümlerinden yararlanarak kurallara dayalı uluslararası düzeni kendi çıkarları için yeniden şekillendirmesini hedeflerini değerlendirmektir. Bu çalışma aynı zamanda Çin'in Kuşak Yolu İnisiyatifi projesi aracılığıyla Pekin Mutabakatı olarak bilinen alternatif küresel yönetişim biçimini kurmaktadır. Çin'in Pekin Mutabakatı'nı kurmasının gerekçesi Amerika Birleşik Devletleri'nin önderlik ettiği kural bazlı uluslararası düzene karşı bir hegemonya mücadelesini sürdürebilmektir. Çin'in ekonomik rekabetçiliğini sürdürebilir kılmak amacıyla Rusya Federasyonu ile Arktik Okyanusu üzerinden kurduğu ikili ilişkileri merkezinde ise Kuzey Deniz Rotası ve Kuzeybatı Geçidi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to evaluate China's goals for exploiting global governance provisions in the Arctic Ocean to reconfigure the rules-based international order in its favour. This study will also investigate China's global governance pretext to establish alternative global governance known as the Beijing Consensus through collaborative projects such as the Belt and Silk Road Initiative and its offshoots. The Beijing Consensus was established to continue China's struggle for hegemony against the rule-based international order led by the United States. China also uses the Maritime Silk Road Initiative to preserve its economic competitiveness in the Arctic Ocean through bilateral cooperation with the Russian Federation.