Sivas masallarının Türkçe dersi öğretim programı'nda yer alan kök değerler açısından incelenmesi
Analysis of Sivas fairy tales in terms of the root values in the Turkish course curriculum
- Tez No: 740271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CELAL VARIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sivas Masalları, Kök Değerler, Türkçe Dersi Öğretim Programı, Sivas Fairy Tales, Root Values, Turkish Course Curriculum
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, Sivas masallarının Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik ve yardımseverlik kök değerleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın kapsamını Has bahçenin gülleri-Sivas masalları içerisinde yer alan masallar oluşturmaktadır. Bu çalışma, nitel araştırma özelliği taşımaktadır ve temel nitel araştırma deseninde oluşturulmuştur. Nitel araştırma modellerinden durum çalışması kullanılarak yapılan bu çalışmanın deseni iç içe geçmiş tek durum desenidir. Sivas masallarındaki kök değerlere dair verilerin tespit edildiği bu süreçte doküman incelemesi yöntemi, verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanıldı. Bu araştırmada veri toplama araçları olarak; Benek Kaya'ya ait Has bahçenin gülleri-Sivas masalları adlı eser; kök değerler, değerler eğitimi ve halk masallarının eğitsel boyutu konusunda yazılmış tezler, makaleler, bildiriler ve 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar) kullanılmıştır. Çalışma sürecinde ilk olarak MEB tarafından 2017'de açıklanan ve öğretim programlarına dâhil edilen on kök değerin neyi kapsadığı ve ne ifade ettiği araştırıldı. Daha sonra, anlatıcılardan derlenen Sivas masallarında on kök değerin varlığı tespit edilmeye çalışıldı. Bu kapsamda birkaç kez okunan masallarda on kök değerin tamamının yer aldığı görüldü ve bu değerlerin nerede, nasıl ve ne sıklıkla kullanıldığı saptandı. İncelemeler sonucunda Has bahçenin gülleri-Sivas masalları'nın on kök değerin tamamını içerisinde barındırdığı, bu kök değerler içerisinde sorumluluk kök değerinin en sık kullanılan, vatanseverlik kök değerinin ise en az yer bulan değer olduğu, Sivas masallarının Türkçe dersi içerisinde değerler eğitimi sürecinde kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this research, Sivas fairy tales were examined in terms of the root values of justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism and benevolence in the Turkish Language Curriculum. The sample of the study consists of the fairy tales in the book Has bahçenin gülleri-Sivas masalları. This research is a qualitative research study and was studied in a basic qualitative research design. The design of this study which was conducted using case study, one of the qualitative research models, is a single-case embedded design. As data collection tools in this research; the book named Has bahçenin gülleri-Sivas masalları by Benek Kaya; theses, articles, papers written on root values, values education and the educational trait of fairy tales and the 2019 Turkish Course Curriculum (Primary and Secondary School between 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th grades) were used. Throughout the research process, firstly, readings were made on what the ten root values, announced by the Ministry of National Education in 2017 and included in the curriculum, covered and meant. Later, the existence of ten root values in Sivas fairy tales collected from the narrators was determined. In this context, it was seen that all ten root values were included in these tales which were read several times, and noted where, how and how often these values were used. In the process, in which data on root values in Sivas fairy tales were determined, document analysis method was used, and descriptive analysis method was utilized in data analysis. As a result of the analyses, it was concluded that Has bahçenin gülleri-Sivas masalları contains all ten root values, the root value of responsibility is the most frequently used value and the root value of patriotism is the least common value among these root values, and Sivas fairy tales can be used in the values education process in the Turkish lesson.