İntrakraniyal anevrizmaların tedavisinde kullanılan akım çevirici stentlerin etkinliğinin belirlenmesi
Effectiveness of flow diverter stents in the treatmentof intracranial aneurysms
- Tez No: 740349
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN MEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, endovasküler tedavi, akım çevirici stent, Intracranial aneurysm, endovascular treatment, flow diverter stent
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızda intrakraniyal anevrizmalarda kullanılan akım çevirici stentlerin tedavideki etkinliğinin gösterilmesi; etkinliğin anevrizma tipi, boyutu ve lokalizasyonu ile ilişkisinin, erken ve geç dönem komplikasyonların değerlendirilmesi; komplikasyonların işlem sırasındaki, işlem öncesindeki hangi durumlar ile ilişkili olabileceğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Araştırma Metodu: Temmuz 2010-Haziran 2020 tarihleri arasında bölümümüz girişimsel radyoloji ünitesinde akım çevirici stent ile tedavi edilen ve kriterleri karşılayan 122 hastaya ait 153 anevrizma çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri; anevrizmaların boyut, tip ve lokalizasyonları; işlem sırasında stent yerleştirmedeki başarı, komplikasyonlar; işlem sonrasındaki takip sürecinde anevrizmaların dolaşım dışı kalma oranları, geç komplikasyonlar, morbidite ve mortalite oranları değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ve frekans değerleri değerlendirilmiştir. Total oklüzyon oranlarının anevrizmaların özellikleri ile ilişkisi değerlendirilirken Pearson Ki-Kare Testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlı fark için p değerinin 0,05'ten küçük olması kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil olan hastaların 90 (%73,8)'ı kadın 32(%26,2)'si erkek olup ortalama takip süresi 26,8 aydır. Takip incelemeleri bulunan 110 hastaya ait 140 anevrizmanın 115'inde tam oklüzyon izlenmiştir. Anevrizma tam oklüzyon oranı %82,1 olarak bulunmuştur. Takip sürecinde akım çevirici stent ilişkili kalıcı morbidite 4 (%3,5) hastada, mortalite 4 (%3,5) hastada izlenmiştir. Sonuç: Akım çevirici stentler intrakraniyal anevrizmaların tedavisinde, küçük anevrizmalardan, büyük ve dev anevrizmalara kadar birçok anevrizma tipinde başarı ile uygulanabilen, yüksek anevrizma oklüzyon oranlarına, düşük morbidite ve mortaliteye sahip bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study is to demonstrate the effectiveness of flow diverter stents used in intracranial aneurysms; evaluation of the relationship between efficacy and aneurysm type, size and location, early and late complications; to show which complications may be related to the conditions before and during the procedure. Material and Method: 153 aneurysms belonging to 122 patients who were treated with flow diverter stent between July 2010 and June 2020 in the interventional radiology unit of our department and met the criteria were included in the study. Demographic data of patients; size, type and localization of aneurysms; success in stent placement during the procedure, complications; Occlusion rates of aneurysms, late complications, morbidity and mortality rates were evaluated in the follow-up period after the procedure. Descriptive statistics and frequency values were evaluated. Pearson Chi-Square Test was used to evaluate the relationship between total occlusion rates and the characteristics of aneurysms. A p value less than 0,05 was accepted for statistically significant difference. Results: 90 (73.8%) of the patients included in the study were female and 32 (26.2%) were male, and the mean follow-up period was 26.8 months. Complete occlusion was observed in 115 of 140 aneurysms of 110 patients with follow-up imaging. The rate of complete occlusion of the aneurysm was found to be 82.1%. During the follow up period, permanent morbidity associated with flow diverter stent was 4 (3.5%) and mortality was 4 (3.5%). Conclusion: Flow-diverting stents are a method with high aneurysm occlusion rates, low morbidity and mortality, which can be successfully applied in many aneurysm types from small aneurysms to large and giant aneurysms in the treatment of intracranial aneurysms.