Çağdaş Çin sanatında gelenek ve yenilik ilişkisi
The relationship of tradition and innovation in contemporary Chinese art
  1. Tez No: 740397
  2. Yazar: SEMA YAYLA BOZA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN DÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Çin Avangardı, Çin Sanatı, Çin Zanaatı, Dada Akımı, Kültür Devrimi, Contemporary Art, Chinese Avant-garde, Chinese Art, Chinese Craft, Dada Movement, Cultural Revolution
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
İnsanın hayata tutunduğu andan itibaren, onunla birlikte yol alan sanat toplumsal süreçlerden etkilenerek dönemsel değişimler yaşamıştır. Dünya sanat tarihine baktığımızda ise bu dönüşümler Batı merkezi odağında kayıt altına alınmış ve sanatın serüveni Batı odaklı aktarılmıştır. Dünyaya bütüncül bir yaklaşımla baktığımızda ise insan yaşamının Doğu'da, Batı'ya göre farklı bir seyrinin olduğu gözlemlenmektedir. Yönetim biçimlerinden, insanın yaşamda kalma çözümlerine kadar değişiklikler gösteren Doğu'ya ve Batı hattında, sanatın da farklı yollar izlediği kuşkusuz bir gerçektir. Buradan hareketle ortaya çıkan Batı sanatı ve Doğu'ya sanatı sürecinin incelenmesi, insanlığın en eski uygarlığı olması anlamıyla Çin'in merkeze alınması kaçınılmaz bir seçim olmuştur. Batı'da gerçekleşen Modern dönem, Postmodern dönem ve çağdaş sanatlar anlamıyla kavramsal sanatın günceli koruduğu yerde, Çin'de sanatın süreci nasıl olmuştur sorusu, dünya sanat tarihi açısından önemlidir. Çin'in önceleri feodel yönetim biçimiyle yönetilmesi ve sonrasında komünizme geçilmesi, Kültür Devrimi süreci, nüfusun ve kültürün çok olması, inanç biçimlerinin yoğunluğu ve ticari anlamda geçmişten günümüze önemli bir merkez olması, zanaatın önemi, felsefenin ve kaligrafinin her şeyden üstün olması gerçekleri, Çin'de sanatın gelişim ve dönüşümünde büyük rol oynamıştır. Tüm bu koşullar birlikte değerlendirildiğinde Çin'de sanatın gelişebilmek için verimli bir alanda olduğu tespit edilmiştir. Geleneksel Çin Sanatı'nın serpildiği dönemleri anlamak, onun dayanak noktalarını, tekniğini, felsefesini, döneminin yaşayış biçimini ve bilimsel gelişmelerini takip etmekten geçmektedir. Bu bağlamda, araştırmanın birinci bölümünde; Çin tarihinin başlangıç noktası, Çin Halk Cumhuriyeti dönemi, Geleneksel Çin Sanatı ve yerleşmiş klasik Çin sanatı incelenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile Kültür Devrimi arasındaki süreç, Çin'de benimsenmiş Toplumcu Gerçekçi Sanat Anlayışını kapsamaktadır. Zanaat anlayışı ise takvim resimler ve afişler üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmanın II. ve III. Bölümünde Kültür Devrimi ve günümüz Bağımsız Çağdaş Çin Sanatı'nın gelişimi ele alınmıştır. Özellikle 20. yüzyıl ile birlikte Batı'dan gelen sanat anlayışının Çin'de büyük bir merak konusu olduğu, birçok Avangart grup ve Dada bakış açısını benimseyen gruplar arasında yaygınlık kazanmıştır. Çin Avangardı içerisinde yer alan 85 Yeni Dalga Hareketi, Kuzey Sanat Grubu, Xiamen Dada grubu ortaya çıkmış ve hemen ardından China/Avant-Garde Sergisi ile Çin'de köklenen Çağdaş Sanat, kendi varlığını ilan etmiştir. Grup kurucuları ve üyeleri içerisinde yer alan Çinli sanatçılar, bireysel olarak da kavramsal çalışmalara imza atmışlardır. Ortaya çıkan bu eserler incelendiğinde, Çinli sanatçıların Postmodernizmi kendi kültürlerini geleneksel Çin sanatına kanalize ettikleri ve böylece Bağımsız Çağdaş Çin Sanatı'nın kurucu figürleri oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the moment people cling to life, art, which moves with it, has e xperienced periodic changes by being affected by social processes. When we look at the world art history, these transformations were recorded in the center of the West and the adventure of art was conveyed with a western focus. When we look at the world with a holistic approach, it is observed that human life has a different course in the east than in the west. It is an undoubted fact that art also follows different paths in the east and west lines, which vary from management styles to human survival solutions. It was an inevitable choice to e xamine the process of western art and eastern art that emerged from this point of view, and to put China in the center as it is the oldest civilization of humanity. The question of how was the process of art in China, where conceptual art in the sense of the modern period, Postmodern period and contemporary arts in the West preserves the current, is important in terms of world art history. The facts that China was ruled by a feudal government at first and then transitioned to communism, the process of the Cultural Revolution, the high population and culture, the density of belief forms and being an important commercial center from the past to the present, the importance of craft, the superiority of philosophy and calligraphy are the facts of China. He also played a major role in the development and transformation of art. When all these conditions are evaluated together, it has been determined that art in China is a fertile area to develop. Understanding the periods in which Traditional Chinese Art flourished is to follow its main points, technique, philosophy, lifestyle and scientific developments of the period. In this sense, the interval from the starting point of Chinese history to the period of the People's Republic of China is devoted to understanding Traditional Chinese Art and established classical Chinese art. Between the establishment of the People's Republic of China and the Cultural Revolution, the Social Realistic Art Concept adopted in China, the Craft Concept in the conte xt of Calendar Pictures, and Posters were evaluated. When it comes to the Cultural Revolution and today's world, it is observed that the Independent Contemporary Chinese Art has developed. Especially with the 20th century, it has become widespread with many avant-garde groups and groups adopting the Dada point of view, where the understanding of art coming from the west is a great curiosity in China. 85 New Wave Movement, Northern Art Group, Xiamen Dada Group emerged within the Chinese Avant-Garde, and right after that, Art in the Age, which was rooted in China, declared its e xistence with the China/Avant-Garde E xhibition. Chinese artists, who are among the founders and members of the group, have also signed individual conceptual works. When these emerging works are e xamined, it has been determined that Chinese artists are the founding figures of Independent Contemporary Chinese Art by channeling Postmodernism with their own culture and traditional Chinese art.