Örgütsel zekâ ve örgütsel çeviklik ilişkisinde örgütsel öğrenmenin aracı rolü
The mediating role of organizational learning in the relationship between organizational intelligence and organizational agility
- Tez No: 740473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Zekâ, Örgütsel Öğrenme, Örgütsel Çeviklik, Organizational Intelligence, Organizational Learning, Organizational Agility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Günümüzde örgütler; değişen müşteri ihtiyaçlarının, kızışan rekabetin ve değişimin yarattığı sorunların üstesinden gelebilmek için yeni yönetim araçları aramaktadır. Örgütlerin başvurduğu bu yeni yönetim araçlarından birisi insan zekâsı ile makine zekâsının (yapay zekânın) toplamından oluşan örgütsel zekâdır. Örgütsel zekâ ise örgütsel öğrenmenin öncülü konumundadır. Değişimin oranı ve hızı, artan rekabet örgütsel öğrenmeyi önemli ölçüde zorunlu hale getirmiştir. Bu gerçeğe rağmen hala birçok örgüt aynı oranda öğrenmeye önem vermemektedir. Bu nedenle her örgütün çıktısını (verimliliğini, performansını, stratejisini ve yönetim kararlarını) etkileyen farklı öğrenme dereceleri bulunmaktadır. Öğrenme derecesine bağlı olarak her örgütün çevresine uyum sağlama hızı yani çevikliği de değişmektedir. Örgütsel çeviklik örgütlerin çevrelerindeki değişikliklere hızlı ve başarılı bir şekilde yanıt verme yeteneğidir. Çeviklik, değişken ve belirsiz ortamlarda örgütlerin kullanabileceği en faydalı araçlardan birisidir. Karar alıcıların öğrenmenin yarattığı fırsatlara ilgisini çekmek amacıyla yaptığımız bu çalışmada örgütsel zekânın örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinde örgütsel öğrenmenin aracı rolü incelenmiştir. Ayrıca bu çalışma, bu kavramlara yabancı olan ve bu kavramların sağladığı avantajların henüz farkına varmamış olan örgütlere yol göstermek, rehber olmak amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations today; seeks new management tools to overcome changing customer needs, intensifying competition and problems created by change. One of these new management tools that organizations resort to is organizational intelligence which consists of the sum of human intelligence and machine intelligence (artificial intelligence). Organizational intelligence is the precursor of organizational learning. The rate and pace of change, increasing competition have made organizational learning significantly imperative. Despite this fact, many organizations still do not attach equal importance to learning. That is why there are different degrees of learning that affect the output (efficiency, performance, strategy, and management decisions) of each organization. Depending on the degree of learning, the speed of adaptation to the environment of each organization, i.e. its agility, also changes. Organizational agility is the ability of organizations to respond quickly and successfully to changes in their environment. Agility is one of the most useful tools that organizations can use in uncertain environments. In this study, which we have conducted in order to attract the attention of decision-makers to the opportunities created by learning, the mediating role of organizational learning in the effect of organizational intelligence on organizational agility has been examined. In addition, this study has been carried out in order to guide organizations that aren't familiar with these concepts and have not yet realized the advantages provided by these concepts.