Sürdürülebilir turizm kapsamında tarihi Sille köyünün sosyal ve psikolojik taşıma kapasitesinin analizi
Social and psychological carrying capacity analysis of Sille historical village within the scope of sustainable tourism
  1. Tez No: 740537
  2. Yazar: İDRİS DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN BİLİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Taşıma kapasitesi, Sille Köyü, Sosyal taşıma kapasitesi, Psikolojik taşıma kapasitesi, Turistik destinasyon, Sustainability, Carrying capacity, Sille Village, Social carrying capacity, Psychological carrying capacity, Touristic destination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Geçmişten günümüze değin tarihe ışık tutan ve gelecek kuşakların da yolunu bilgi birikimi ile aydınlatacak bir özellik taşıyan tarihi 5000 yıl önceye dayanan, üzerinden birçok medeniyetin izlerini barındırdığı gerek inanç gerekse sosyokültürel olarak bir bilinç barındıran Tarihi Sille Köyü'nün geçmişten geleceğe bu tarihi birikimin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi adına gelen ziyaretçilerin ve köy halkının durum, tutumlarına yönelik olarak sosyal ve psikolojik taşıma kapasitesine yönelik algıların belirlenebilmesi için turistik bir destinasyon olan Tarihi Sille Köyü'nün antik dönemden günümüze kadar geçen süre zarfında sahip olduğu tarihi, doğal, inanç ve tarihi kaynakların sonraki nesillere aktarılabilmesi için sürdürülebilir turizm açısından değerlendirmesi yapılarak sorunlara karşılık verilerek önerilerde bulunulmuştur. Sürdürülebilirlik çerçevesinde sosyal ve psikolojik taşıma kapasitesinin belirlenebilmesi, gelen ziyaretçilerin yöre halkına, yöre halkının ise gelen ziyaretçiler ile karşılıklı gelişen durum ve tutumları hem destinasyonun gelecek kuşaklara aktarılması hem de yöre halkı ile gelen ziyaretçilerin sosyal ve psikolojik algılarına yönelik olarak sorular geliştirilerek taşıma kapasitesi ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler anket yöntemiyle tespit edilmeye çalışılmış, özellikle Sille Köyü'ne gelen ziyaretçilerden elde edilen veriler ışığında yöreye gelen insan profillerinin ve algılarının oransal olarak tespiti yapılmış, yüzdelik analizler eşliğinde yöre halkının ziyaretçilere yönelik olarak sosyal taşıma kapasitesi ile psikolojik taşıma kapasitesi algılarının aşılmadığını göstermiştir. Çalışma üç ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde sürdürülebilirlik kavramına açıklık getirilmiş, ikinci bölümde ise turistik destinasyon kavramı, taşıma kapasitesi ve Tarihi Sille Köyü hakkında yazında bulunulmuştur. Üçüncü bölümde ise Tarihi Sille Köyü alan araştırması sosyal ve psikolojik taşıma kapasitesi çerçevesinde yöntem ve bulgularının analizleri yapılarak sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical Sille Village, which has a history dating back to 5000 years ago and has the traces of many civilizations, which has a feature that keeps history from the past to the present and illuminates the path of future generations with its knowledge, is the reason why the sustainability of this historical accumulation from the past to the future, which has a belief and socio-cultural awareness. In order to determine the perceptions of the social and psychological carrying capacity of the visitors and the village people in order to ensure that the historical, natural, belief and historical resources of the Historical Sille Village, which is a touristic destination, from the ancient period to the present, can be transferred to the next generations. It has been evaluated in terms of sustainable tourism and suggestions have been made by responding to the problems. It has been tried to measure the carrying capacity by developing questions about determining the social and psychological carrying capacity within the framework of sustainability, the situation and attitudes of the visitors to the local people, and the mutually developing situation and attitudes of the local people with the visitors, transferring the destination to future generations, and the social and psychological perceptions of the local people and the visitors. The data obtained in the study were tried to be determined by the survey method, in the light of the data obtained especially from the visitors coming to Sille Village, the profiles and perceptions of the people coming to the region were determined proportionally demonstrated that it was not exceeded. The study consists of three main titles. In the first part, the concept of sustainability was clarified, in the second part, the concept of touristic destination, carrying capacity and the historical Sille Village were written about. In the third part, the historical Sille Village field research was concluded by analyzing its methods and findings within the framework of social and psychological carrying capacity.