Yabancı yatırımlar ve kamu hizmeti
Foreign investments and public service
  1. Tez No: 740625
  2. Yazar: BARIŞ RAMAZAN ATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Kamu Yönetimi, Economics, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı yatırımlar, kamu hizmeti, artı değer, sermayenin serbest dolaşımı, iktisadi kamu hizmetleri, Foreign investments, public services, surplus value, free movement of capital, economic public services
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez neoliberal devlet döneminde kamu hizmeti kavramı ve kamu hizmetinin örgütlenmesinde yaşanan değişimin idare hukuku boyutunda ele alınması ve Türkiye açısından bahsi geçen değişimlerin değerlendirilmesine ilişkindir. Çalışmada kamu hizmetleri teknik bakımdan incelenmeye, genel bir tanıma oturtulmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte özellikle doktrine hakim olan kamu hizmeti yaklaşımına günümüz siyasal süreci göz önüne alınarak alternatif bir bakış açısı geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede milli/yabancı yatırım hukukunun düzenlenmesinde siyasal tercihlerin önemi ve hukukun da buna göre şekillendiği anlaşılmaktadır. Türkiye'de hukuk sisteminin yapısal olarak değiştirilme sürecinin hem esas gayesi hem de bu dönüşümün belirleyeni niteliğindeki yabancı yatırım kavramı, emperyalizmle ilişkilendirilerek hukuka sosyolojik yaklaşımlar üzerinden bir açıklama geliştirilmiştir. Buradaki esas amaç ise yabancı yatırımlara bakıştaki değişikliği anlama ve anlamlandırma çabasından ileri gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the concept of public service and the change in the organization of the public service in the neoliberal state period, in terms of administrative law and the evaluation of the changes in Turkey. In the study, it was tried to examine the public services from a technical point of view and to establish a general definition. However, an alternative perspective has been tried to be developed, especially considering the current political process, to the public service approach that dominates the doctrine. In this context, it is understood that the importance of political preferences in the regulation of national/foreign investment law and the law is shaped accordingly. The concept of foreign investment, which is both the main purpose and determinant of the structural change of the legal system in Turkey, has been associated with imperialism and an explanation has been developed through sociological approaches to law. The main purpose here comes from the effort to understand and make sense of the change in foreign investments.