Kriyobalon ile atriyal fibrilasyon ablasyonu yapılan hastalarda atriyal fibrilasyon tekrarının öngördürücülerinin belirlenmesi
Predictors of recurrence in patients undergoing cryoballoon ablation for treatment of paroxysmal atrial fibrillation
  1. Tez No: 740695
  2. Yazar: İREM KARAÜZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, kriyobalon, pulmoner ven izolasyonu, P dalga dispersiyonu, Atrial fibrillation, cryobaloon, pulmonary vein isolation, P wave dispertion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Atriyal fibrilasyon (AF) klinikte görülen en yaygın aritmidir. AF tedavisinde, kateter ile ablasyon ritim kontrolü sağlanmasında ve semptomların iyileştirilmesinde ilaç tedavisine üstündür. Kriyobalon teknolojisi AF ablasyonunda nispeten yeni bir tekniktir ve işlem sonrası yaklaşık %30 hastada AF tekrarı görülmektedir. Çalışmamızda kriyobalon ile AF ablasyonu yapılan hastalarda AF tekrarının işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrasındaki öngördürücüleri araştırılmıştır. Ortalama yaşı 51,3±10 olan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların işlem öncesi ve sonrası yüzey elektrogramlarında P dalga dispersiyonu ölçüldü. Tüm hastalara işlem öncesi ve işlem sonrası 6. ayda transtorasik ekokardiyografi yapıldı. İşlem sırasında tüm yapılanlar ve bulgular kaydedildi. Ortalama izlem süresinde (19,5±9,7 ay) hastaların %70'i sinüs ritminde izlendi. İşlem sırasında gangliyon pleksus ablasyonunun göstergesi olan vagal reaksiyon gelişenlerde AF tekrarı anlamlı olarak daha az görüldü (p=0,048). AF tekrarı olmayan hastalarda işlem sonrası P dalga dispersiyonunda anlamlı derecede azalma saptandı (p=0,011). İkili logistik regresyon analizinde paroksismal AF süresi (OR= 1,36, %95 CI, 0,81-2,12, p=0,09), işlem öncesi P dalga dispersiyonu (OR=0,58, %95 CI, 0,28-1,21, p=0,011), işlem sonrası P dalga dispersiyonu (OR=2, % 95 CI, 0,82-4,85, p=0,013), işlem sonrası sol atriyum hacmi (OR=2, %95 CI, 0,82-4,85, p=0,013) ve işlem sonrası sol atriyum hacim indeksi (OR=1,55, %95 CI, 0,84-2,84, p=0,011) AF tekrarı ile ilişkili bulundu. Yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, LA çapı, EF, işlem süresi, her bir pulmoner vene balon uygulama süresi ve ulaşılan minimum sıcaklık değerleri, toplam balon süresi AF tekrarı ile ilişkili bulunmadı (p >0,05). Çalışmamızın sonucunda yüzey EKG'de P dalga dispersiyonu AF tekrarını öngördürmede yararlıdır. Pulmoner ven izolasyonuna ek olarak gangliyon pleksus ablasyonunun da işlem başarısına olumlu etkilerinin olması olasıdır.
Özet (Çeviri)
Predictors of Recurrence in Patients Undergoing Cryoballoon Ablation for Treatment of Paroxysmal Atrial Fibrillation. Atrial fibrillation (AF) is the most common arrhythmia in clinical practice. Catheter ablation of AF is superior to medical treatment in improving symptoms and maintaining sinus rhythm. Catheter ablation of atrial fibrillation is recommended for patients with symptomatic paroxysmal atrial fibrillation (PAF) despite anti-arrhythmic drugs (AADs). Cryoenergy by cryoballoon technique is a new alternative to radiofrequancy ablation. The aim of this study is to determine the predictors of AF recurrence after cryoballoon ablation . Transthoracic echocardiography and 12 lead electrocardiography was performed in all subjects. All procedural measures were recorded during ablation. Recurrence of AF was defined as the presence of at 30 second recording of AF/AFL/atrial tachycardia after a 3-month blanking period. Thirty patients with symptomatic PAF despite AADs without structural heart disease were included. Mean age was 51,3±10 years. Twenty one (70%) patients were seen with sinus rhythm in the mean follow up (19,5±9,7 months). AF recurrence was significantly lower in patients with vagal reaction during pulmoner vein isolation (p=0,048). There was a significant decrease in P wave dispertion in patients without AF recurrence (p=0,011). Bivariate logistic regression analyses showed that PAF duration (OR= 1,36, %95 CI, 0,81-2,12, p=0,09), pre procedural P wave dispertion (OR=0,58, %95 CI, 0,28-1,21, p=0,011), post procedural P wave dispertion (OR=2, % 95 CI, 0,82-4,85, p=0,013), post procedural left atrial volume (OR=2, %95 CI, 0,82-4,85, p=0,013) and left atrial volume index (OR=1,55, %95 CI, 0,84-2,84, p=0,011) were associated with AF recurrence. Our findings represent that assesment of P wave dispertion can be usefull in predicting AF recurrence after cryobaloon ablation. Also, vagal reactions during cryoablation, as a substitute for cardiac autonomic nervous system modification, decrease AF recurrence in patients with PAF. This finding may be attributed to the concomitant ablation of GP during PVI.