Electronic dictionaries versus printed dictionaries: The effects of dictionary medium on vocabulary development
Elektronik sözlükler ve basılı sözlükler karşı karşıya: Sözlük ortamının kelime haznesi gelişimi üzerine etkileri
- Tez No: 740788
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA BAĞATUR HASPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Sözlük, Basılı Sözlük, Kelime Öğrenimi, Kelime Hatırlanması, Etkili Kelime Öğrenimi, Printed Dictionary, Electronic Dictionary, Vocabulary Learning, Vocabulary Retention, Vocabulary Learning Efficacy
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Teknolojideki gelişmeler dünyamızı dijital bir değişime yöneltmektedir ve bu durum da teknoloji kullanımını eğitimin temel bileşenlerinden biri haline getirmektedir. Ancak bu durum akıllara“teknoloji daima daha mı iyidir?”sorusunu getirmektedir. Bu çalışma elektronik sözlüklerle basılı sözlüklerin kelime öğrenimi, öğrenenlerin arama süresi, kelime hatırlanması ve öğrenenlerin görüşleri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma Van ilinde 66 ortaokul öğrencisi ile 2021-2022 yılında yürütülmüştür. Bu çalışmada açıklayıcı sıralı karma desen kullanılmıştır. Nicel veriler kelime bilgisi başarı testleriyle elde edilmiştir ve arama sürelerini elde etmek için gözlem metodu kullanılmıştır. Nitel veriler için, 5 kontrol grubu ve 5 deney grubu katılımcısıyla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. 32 katılımcı elektronik sözlükten, 34 katılımcı basılı sözlüklerden verilen 15 kelimenin anlamını aramıştır. Elde edilen sonuçlara göre; kelime öğrenilmesi ve kelime hatırlanması üzerindeki etki açısından elektronik sözlük ile basılı sözlükler arasında önemli bir fark gözlemlenmemiştir. Ancak başarı testi sonuçlarının arama süresine bölünerek hesaplanan kelime öğrenimi etkililiği açısından önemli bir fark bulunmuştur. Elektronik sözlük kullanıcıları, basılı sözlük kullanıcılarına göre daha etkili bir kelime öğrenimi elde etmişlerdir. Ayrıca, kullanıcıların elektronik sözlükleri daha kullanışlı buldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As advances in technology drive digital transformation, the utilization of technology becomes an essential component of education. However, this situation arouses the question of whether technology is always better. This study aims to investigate the effects of electronic dictionaries comparing printed dictionaries on vocabulary learning, search time of learners, vocabulary retention and perceptions of learners. The study was conducted in the 2021-2022 academic year with 66 secondary school students in Van, Turkey. An explanatory sequential mixed research methodology was adopted in this study. As for the quantitative data, vocabulary tests administered to both groups, and observation method was used to obtain search time of participants. As for the qualitative data collection, interviews were carried out with five control group, and five experimental group participants. The students were asked to look up 15 words, 32 of whom used electronic dictionaries, and 34 used printed dictionaries. Results indicate that there is no significant difference in vocabulary learning and retention between the users of printed dictionary and electronic dictionary. However, there is a significant difference in vocabulary learning efficacy which is calculated with search time of participants. The users of electronic dictionary indicate higher level of vocabulary learning efficacy than the users of printed dictionary. Furthermore, it is revealed that users found that electronic dictionaries are more useful than printed dictionaries for several reasons.