Geri Dön

Kanunî Sultan Süleyman dönemi kültür ve edebiyatı

The culture and literature of the period of Sultan Suleyman the Magnificent

  1. Tez No: 740821
  2. Yazar: EMİNE ALTINKAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Art History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kanunî Sultan Süleyman, Sanat, Kültür, Edebiyat, the Ottoman Empire, Kanunî Sultan Süleyman, Art, Culture, Literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 399

Özet

Osmanlı İmparatorluğu'nun“Klasik Dönem”i olan XVI. yüzyılda 46 yıl hüküm süren Kanunî Sultan Süleyman'ın saltanat yılları (1520-1566) İmparatorluk için her anlamda“Altın Çağ”olmuştur. Gerek dönemi için kullanılan bu ve benzeri ifadelerin gerekse Kanunî'nin bizzat kendisi için söylenegelen“Muhteşem”sıfatının temelinde tüm bu kullanımların boşuna olmadığını açıkça gösteren pek çok neden vardır.“Kanunî Sultan Süleyman Dönemi Kültür ve Edebiyatı”başlıklı bu tezde, Osmanlı Devleti'nin sosyal ve kültürel yapısı, ekonominin ve devlet teşkilatının gücü ışığında ilim ve kültür hayatının izlediği yol görülmeye ve devrin neden“Altın Çağ”olduğu sorusuna yanıt olabilecek hususiyetler çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Babası Yavuz Sultan Selim'den hem siyasi ve iktisadi hem de kültürel manada müthiş bir miras devralmış olan Kanunî, bu zemine kendi siyasi ve estetik zekâsını da ekleyerek Osmanlı İmparatorluğu'na en ihtişamlı devrini yaşatmıştır. Bir yandan özellikle batıya yeni seferler düzenleyerek meşhur tabirle“Viyana kapılarına kadar dayanmış”; bir yandan Barbaros Hayreddin Paşa gibi cesur ve Pîrî Reis gibi dâhi isimlerle denizciliğin hem ilim hem de cenk sahasında üstün başarılar elde edilmesini sağlamış; bir yandan Ebussuûd Efendi ve Celâl-zâde Mustafa Çelebi gibi dönemin önde gelen âlimleriyle kanunları düzenleyerek ve yenilerini ekleterek genişleyen sınırlarda nizamı sağlamış; bir yandan Mimar Sinan'la birlikte İmparatorluk'un ve özellikle de İstanbul'un çehresini, döneminden sonra da aşılamayan bir matematik ve estetiğe sahip mimari eserlerle donatıp halkın hizmetine sunmuştur. Bütün bunlarla birlikte Kanunî, âlim ve şairleri de korumuş, Türk edebiyatı, Türk ilim ve kültürü neredeyse bütün bir çağı temsil edebilecek şairler ve âlimlerle Türk kimliğinin dış etkenlerden sıyrılıp kendi ruhunu oluşturmasını sağlamış ve bu dönem kültür ve edebiyat açısından da tam bir ihtişam devri olmuştur.

Özet (Çeviri)

The sixteenth century in the history of the Ottoman Empire is regarded as the Golden Age of the empire at all levels, as it is called the classic century, and featured the Kanunî Sultan Süleyman's 46-year reign in the years between (1566-1520). Several clear reasons and motives show that the use of the names, mainly“the Great”, whether at this age or Sultan Suleiman, is neither a coincidence nor without a reason. This dissertation, entitled“Literature and Culture amid the Reign of Kanunî Sultan Süleyman,”presents an analysis of the approach followed in cultural and literary life within the framework of the strength of state institutions, the economy, and the civilizational and social structure of the Ottoman Empire. It also provides sufficiently detailed and satisfactory answers to the question of why this era is called the Golden Age. Kanunî Sultan Süleyman has contributed to the Ottoman Empire living its golden age through the great inheritance that he inherited from his father, Yavuz Sultan Selim, representing real greatness in politics, economy, and culture, as he has taken these elements as his basis to manage the state with his intelligence and cleverness. His efforts are represented in making this era a golden age in the wars he carried out, especially against the West, the most famous of which was the war known as“Standing at the Gates of Vienna”and his reliance on intelligent leaders such as Pîrî Reis and Barbaros Hayreddin, who provided impressive successes in the field of science and victories in the fields of war. On the other hand, he is keen on expanding the state's borders and providing order in it through formulating laws by prominent statesmen such as Ebussuûd Efendi and Celal-zâde Mustafa Çelebi, adding other laws, providing great services to citizens and embellishing the empire, especially the landmarks of Istanbul, with antiques of aesthetics that no one could match in the eras following his era. Likewise, Kanunî Sultan Süleyman is also keen to embrace and protect scholars and poets and contribute to the Turkish literature and culture having a special identity away from the influence of these scholars and poets on external elements. Thus, literature and culture during this era are characterized by greatness and perfection.

Benzer Tezler

  1. Yavuz Sultan Selim Dönemi Kültür ve Edebiyatı

    The Culture and Literature in the era of Yavuz Sultan Selim

    ÖMER GÖKHAN YAĞCI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Türk Dili ve EdebiyatıKırıkkale Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK

  2. Taslıcalı Yahyâ'nın Gencine-î Râz Mesnevîsinde tasavvuf anlayışı

    Sufistic understanding (perspective) in Gencîne-i Râz Mesnevî Taşlıcalı Yahyâ

    BUŞRA GÜNEY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Türk Dili ve EdebiyatıÜsküdar Üniversitesi

    Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. REŞAT ÖNGÖREN

  3. 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi minyatür sanatı ve Kanuni Dönemi minyatür sanatçısı Matrakçı Nasuh

    Başlık çevirisi yok

    NİLGÜN ÇAĞLAYAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    El SanatlarıAnadolu Üniversitesi

    YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZÜDOĞRU

  4. IV. Mehmet Devri Türkçe yazılı kültür ve himaye geleneği

    Turkish written culture and patronage tradition during the reign of Mehmet IV

    ÖZGE ÖZBAY KARA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Türk Dili ve Edebiyatıİstanbul Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MÜCAHİT KAÇAR

  5. Şeyh Hüsameddin-i Uşşaki Divanı transkripsiyonlu metin

    Sheikh Hüsameddin-i Uşşaki's divan text with transcription

    YAVUZ ÖZENÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Türk Dili ve EdebiyatıSakarya Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN YORULMAZ