Endüstri 4.0 perspektifinde, muhasebenin dijital dönüşümü: İşletme Bölümü öğrencileri üzerine bir araştırma
The digital transformation of accounting in the Industry 4.0 perspective: A research on the students of Department of Business Administration
- Tez No: 740880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNGA BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, muhasebe eğitimi, endüstri 4.0, dijital dönüşüm, Accounting, accounting education, industry 4.0, digital transformation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Endüstri 4.0, 20. yüzyılın sonlarına doğru bilgi teknolojileri ve internetin durdurulamaz gelişimiyle; sayı ve çeşitlilik olarak sürekli artış gösteren dijital teknolojileri bir araya getiren bir endüstriyel devrimdir. Endüstri 4.0'ın beraberinde getirdiği dijital teknolojilerin kullanımının artması sonucu, dijital dönüşüm giderek önem kazanmış ve literatürde daha çok yer almaya başlamıştır. Endüstri 4.0 ve muhasebe ilişkisinin incelendiği çalışmalar literatürde görülmektedir. Bununla birlikte yapılan taramalar sonucunda literatürde, işletme bölümü öğrencilerinin endüstri 4.0'a olan bakış açıları ile muhasebe dersleri ve endüstri 4.0'a olan tutumlarını ölçen yeterli sayıda çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada endüstri 4.0'ın muhasebeye olan etkileri ve muhasebenin dijital dönüşümü, işletme bölümü öğrencileri özelinde değerlendirilmiştir. Toplam 491 anket işletme bölümü öğrencilerine uygulanmış ve 491 anketten elde edilen verilerin güvenilirlik analizleri için IBM SPSS Statistics 22 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin geçerliliğinin tespitinde ise açıklayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Analizde, örnekleme uygunluğun ölçümü için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Barlett Testi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre işletme bölümü öğrencileri arasında cinsiyet, yaş, sınıf ve genel not ortalamasına göre endüstri 4.0'a olan bakış açılarında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya konmuştur. Bununla birlikte işletme bölümü öğrencileri arasında muhasebe derslerine ve endüstri 4.0'a olan tutumlarında cinsiyet, yaş, sınıf ve bölüme göre anlamlı bir farklılık olduğu da ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of industry 4.0 is an industrial revolution that brings together the unstoppable development of information technologies and the internet towards the end of the 20th century and digital technologies that are constantly increasing in number and diversity. As a result of the increase in the use of digital technologies brought about by Industry 4.0, digital transformation has gained importance and has started to take place more in the literature. Studies examining the relationship between Industry 4.0 and accounting are also seen in the literature. However, as a result of the scans, there were not enough studies in the literature that measured the perspectives of the students of the Department of Business Administration on Industry 4.0, accounting courses and their attitudes towards Industry 4.0. In this study, the concept of industry 4.0, its effects on accounting and the digital transformation of accounting were evaluated for the students of the Department of Business Administration. IBM SPSS Statistics 22 package program was used for reliability analysis of the data obtained from 491 questionnaires applied to a total of 491 survey on the business department students. In order to determine the validity of the scales used in the study, explanatory factor analysis was used. In the analysis, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Barlett Test were performed to measure sampling suitability. According to the results of the analysis, it was revealed that there was a significant difference in the perspectives of industry 4.0 according to gender, age, class and GPA among the students of the department of business administration. However, it was also revealed that there was a significant difference in attitudes towards accounting courses and industry 4.0 among business administration students according to gender, age, class and department.