Gıdalarda alkol kullanımının İslam hukuku açısından incelenmesi
The rewiew on the use of alcohol as ingredient in food from İslamic law perspective
- Tez No: 740881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHBAN YILDIRIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Helal, Gıda, İçki, Alkol, Necis, Sarhoşluk, İslamic Law, Halal, Food, Drink, Alcohol, Najis, Drunkenness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada gıdalarda alkol kullanımının İslâm hukuku açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için helâl gıda alanının en temel meselelerinden birisi olan alkol konusu ele alınmıştır. Özellikle etil alkolün ve içerisinde farklı şekillerde etil alkol bulunan gıdaların fıkhî hükmü tespit edilmeye çalışılmıştır. Öncelikle genel olarak alkoller hakkında bilgi verildikten sonra etil alkol ve gıdalarda bulunma şekilleri incelenmiştir. Etil alkolün ve içerisinde etil alkol bulunan gıdaların hükmünün tespit edilebilmesi için içkilerle alakalı Kur'an ve sünnette yer alan hükümler, mezheplerin ve günümüzdeki fetva kurullarının bu konudaki yaklaşımları verilerek değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde etil alkolün hükmüyle alakalı olarak iki farklı yaklaşım tespit edilmiş ve bu yaklaşımlar delilleriyle birlikte incelenmiştir. Sonuç olarak etil alkolün İslâm'da kesin bir şekilde haram kılınan hamrdan (şarap) farklı olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. İçerisinde etil alkol bulunan gıdaların tüketilmesinde sarhoş edici miktarda olmaması ve sarhoş olmak kastıyla tüketilmemesi şartıyla bir sakınca bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the use of alcohol in food in terms of Islamic Law. For this, the issue of alcohol, which is one of the most basic issues in the halal food field, has been discussed. It has been tried to determine the fiqh provision of ethyl alcohol and foods in different forms containing ethyl alcohol. First of all, after giving information about alcohols in general, ethyl alcohol and its forms in foods were examined. In order to determine the verdict of ethyl alcohol and foods containing ethyl alcohol, the provisions in the Qur'an and Sunnah related to drinks, the approaches of the sects and today's fatwa boards on this issue are given. As a result of the researches and examinations, two different approaches have been identified regarding the provision of ethyl alcohol and these approaches have been examined together with their evidence. As a result, it was emphasized that ethyl alcohol should be evaluated differently from hamr (wine), which is strictly forbidden in Islam. It has been stated that there is no harm in consuming foods containing ethyl alcohol, provided that they are not intoxicating and are not consumed with the intention of being drunk.