İstanbul'da Özel bir Tıp merkezinin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran yetişkin bireylerin probiyotik besinler hakkında bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarının belirlenmesi
Determination of the knowledge levels and consumption status about probiotic foods of adult individuals applying to the nutrition and diet polyclinic of A private medical center in İstanbul
  1. Tez No: 740889
  2. Yazar: İLKNUR AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Sağlık, Probiyotik Besin Tüketimi, Probiotic, Health, Probiotic Food Consumption
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Probiyotik besinler, genel sağlığın korunması ve geliştirilmesini sağlayan, bağırsak mikroflorasını koruyan yararlı canlı mikroorganizmaları içeren fermente besinlerdir. Fonksiyonel besinlerin önemli bir bölümünü oluşturan probiyotik besinlerin faydalarına yönelik çalışmalar çoğunlukta iken probiyotik besinler hakkında bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarını saptamaya yönelik çalışmaların sayısı sınırlıdır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu tez çalışmasında İstanbul ilindeki özel bir tıp merkezinin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran 25-55 yaş arasındaki 91'i kadın, 69'u erkek olmak üzere toplam 160 yetişkin bireyin probiyotik besinler hakkındaki bilgi düzeyleri, bilinçleri ve tüketim durumlarını saptamak amaçlanmıştır. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayanarak yüz yüze anket yöntemi ile yapılmıştır. Katılımcılara 21 soruluk anket formu Aralık 2021-Ocak 2022 tarihleri arasında uygulanmıştır. Anket formunda katılımcıları tanıtan genel bilgiler ve probiyotik teriminin bilinirlik düzeyi, probiyotik mikroorganizmaların bilinirliği, probiyotik besinlerden hangilerini ne sıklıkla tükettiği, probiyotik besinleri tüketme ya da tüketmeme nedenleri, probiyotik besinleri duydukları kaynaklar, katımcılarda probiyotiklerin fayda sağladığı hastalıkların neler olduğu, probiyotik gıda takviyesi kullanıp kullanmama durumuna dair bilgiler sorgulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için SPSS 22.0 veri analiz programı kullanılmıştır. Niteliksel verilerin sonuçları %95, %99 güven aralığında; p0,05). En fazla tüketilen probiyotik besin ise probiyotik yoğurt olarak belirlenmiştir. Probiyotik besinlerle ilgili bilgi düzeyi ve tüketimlerinin artması toplum sağlığı için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Probiotic foods are fermented foods that contain beneficial live microorganisms that protect and improve general health and intestinal microflora. While studies on the benefits of probiotic foods, which constitute an important part of functional foods, are in the majority, the number of studies conducted to determine the level of knowledge and consumption status of probiotic foods is limited. In this thesis study, it was aimed to determine the knowledge, awareness and consumption status of 160 adult individuals whom of 91 females and 69 males, aged 25-55 years, who applied to the nutrition and diet outpatient clinic of a private medical center in Istanbul. Participation in the study was conducted on a voluntary basis, with a face-to-face survey method, and a 21-question survey form was applied to the participants between December 2021 and January 2022. In the questionnaire form, general information introducing the participants and the level of awareness of the probiotic term, awareness of probiotic microorganisms, which probiotic foods are consumed and how often, the reasons for consuming or not consuming probiotic foods, the sources they hear about probiotic foods, the diseases that probiotics benefit from in the participants, the status of whether to use probiotic food supplements or not information were questioned. Obtained data were evaluted using SPSS 22.0 data analysis program. The results of the qualitative data were in the 95%, 99% confidence interval; p0,05). The most consumed probiotic food was determined as probiotic yogurt by the participants. Increasing the level of knowledge and consumption of probiotic foods is important for public health.