Dış kaynaklardan yararlanma yaklaşımı: Yemek hizmetleri örneği
Outsourcing approach: Food service example
  1. Tez No: 740906
  2. Yazar: BAHAR AKKUZU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ARSLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynaklardan Yararlanma, Hastane, Temel Yetenek, Yemek Hizmetleri, Core Competency, Food Services, Hospital, Outsourcing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu araştırma hastanelerde verilen yemek hizmetlerinde dış kaynaklardan yararlanma yaklaşımdan yararlanmanın sağlık kurumuna maliyet avantajı sağlayıp sağlamadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yemek hizmetlerinde dış kaynak kullanımının maliyete olan etkisini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada retrospektif arşiv taraması yapılmıştır. Dış kaynak kullanımının maliyete olan etkisinin belirlenmesi için, yemek hizmetlerinde dış kaynaklardan yararlanma yaklaşımını tercih eden bir hastane seçilmiştir. İstanbul'da hizmet veren hastanenin 2019 ve 2020 yıllarında dış kaynak sağlayıcı firma aracılığı ile sunduğu yemek hizmetleri değerlendirilmiştir. İlgili yıllarda hizmeti hastanenin kendisinin organize ettiği farz edilerek, iki yıllık yemek menüleri ve hizmet basamakları incelenmiştir. Maliyetin hesaplanması için geçmişe dönük piyasa araştırmaları yapılmıştır. Hesaplamalar sonunda 2019 ve 2020 yıllarında hastane yemek hizmetlerini kendisinin organize etmiş olması durumunda, ortaya çıkması muhtemel maliyet belirlenmiştir. Elde edilen bu maliyet ile dış kaynak kullanımı sonucu ortaya çıkan gerçek maliyet karşılaştırılmıştır. Bulgular: Yapılan hesaplamalar sonrası hastanenin 2019 yılının tüm aylarında ve yıl toplamında dış kaynaklardan yararlanma yaklaşımı ile maliyet avantajı sağladığı, 2020 yılının tüm aylarında ve yıl toplamında maliyet avantajı sağlamadığı saptanmıştır. 2019 ve 2020 yılları birlikte değerlendirildiğinde de maliyet avantajının söz konusu olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Hastanede verilen yemek hizmetlerinde dış kaynak kullanımının maliyet avantajı sağlamadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine whether utilizing the outsourcing approach in catering services provided in hospitals provides a cost advantage to the health institution. In this study, it is aimed to determine the effect of outsourcing in catering services on the cost. Materials and Methods: In the study, a retrospective archive search was performed. In order to determine the effect of outsourcing on the cost, a hospital that prefers the outsourcing approach in catering services was selected. The catering services provided by the hospital in Istanbul through an outsourcing company in 2019 and 2020 were evaluated. Assuming that the service was organized by the hospital itself in the relevant years, two-year meal menus and service steps were examined. Retrospective market research was conducted to calculate the cost. At the end of the calculations, if the hospital organized itself in 2019 and 2020, the probable cost of the food service was determined. This cost was compared with the real cost resulting from outsourcing. Results: After the calculations, it was determined that the hospital provided a cost advantage with the approach of outsourcing in all months of 2019 and in the total of the year, and it did not provide a cost advantage in the whole months of 2020 and the year in total. When the years 2019 and 2020 are evaluated together, it has been determined that there is no cost advantage. Conclusion: It has been concluded that outsourcing does not provide a cost advantage in catering services provided in hospitals.