Afrika'daki Türk diasporasının Türk ulusal çıkarına etkisinin Türkiye-Afrika ilişkileri kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of Turkish diaspora in Africa on Turkish national interest within the scope of Turkey-Africa relations
  1. Tez No: 740909
  2. Yazar: BUĞRA ANIL EVGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ENGİN OBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika, Türk Dış Politikası, Ulusal Çıkar, Afrika Yüzyılı, Diaspora Politikası, Türk Diasporası, Africa, Turkish Foreign Policy, National Interest, African Century, Diaspora Policy, Turkish Diaspora
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Diaspora ,son dönemde her alanda tanınırlığı artan bir kavram olmuştur. Avrupa ülkeleri ile gelişmiş ülkelerde geçmişi eskiye dayanan bir terim olan diaspora, Türkiye'de 2000'lerin sonundan itibaren ele alınmaya başlanmıştır. Diaspora gücünün farkına çok geç varan Türkiye için Afrika'da da durum böyledir. Afrika'da eski ve yeni sömürgeci güçler, diasporalarını milli çıkarları doğrultusunda uzun yıllardır yönlendirmektedirler. Türkiye ise bir çok avantajına rağmen Afrika'da istenilen etkiyi sağlayamamıştır. Bu noktada Türkiye'nin diaspora politikalarında bazı eksiklikler mevcuttur. Bu eksiklikler son yıllarda yapılan başarılı diplomasi faaliyetleriyle giderilmeye çalışılmıştır. Ve bu faaliyetlerle Afrika ,artık Türk dış politikasının ayrılmaz bir parçası olmuştur.Bu bağlamda bu tez çalışmasının amacı, Afrika'daki Türk diasporasının Türk ulusal çıkarına olan etkisini , klasik realizmin ulusal çıkar argümanına göre Türkiye-Afrika ilişkileri çerçevesinde analiz etmektir. Aynı zamanda Türkiye-Afrika ilişkilerine kıta da yaşayan Türk diasporasının nasıl bir etkide bulunduğunu irdelemektir. Ayrıca bu çalışmada Türkiye'nin Afrika'daki diaspora politikalarının, Türk ulusal çıkarına uygun olup olmadığı incelenmektedir. Ayrıca Türkiye'nin, Afrika'da uyguladığı diaspora politikalarının revize edilmesi ve geliştirilmesi yönünde önerilerde bulunulmaktadır. Konu hakkında uzman kişilerle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Sorun, Türk dış politikası açısından da anlaşılmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda bu çalışma; bugün diasporaların ,devletlerin çıkarlarını korumaları için kullandıkları gücü meşrulaştırmanın bir aracı olduklarını ileri sürmüştür.
Özet (Çeviri)
Diaspora has become a concept that has been gaining recognition in every field recently. Diaspora, a term with a long history in European and developed countries, has started to be discussed in Turkey since the end of the 2000s.This is also the case in Africa for Turkey, which realized its diaspora power too late. The old and new colonial powers in Africa have been directing their diaspora in line with their national interests for many years . Turkey, on the other hand, could not achieve the desired effect in Africa despite its many advantages. At this point, there are some deficiencies in Turkey's diaspora policies. These deficiencies have been tried to be eliminated with successful diplomacy activities in recent years. And with these activities, Africa has now become an integral part of Turkish foreign policy. In this context, the aim of this thesis is to analyze the effect of the Turkish diaspora in Africa on the Turkish national interest within the framework of Turkey-Africa relations according to the national interest argument of classical realism. At the same time, it is to examine how the Turkish diaspora in the continent has an effect on Turkey-Africa relations. In addition, this study examines whether Turkey's diaspora policies in Africa are in line with the Turkish national interest.It also makes suggestions for the revision and development of the diaspora policies implemented by Turkey in Africa. Interviews were conducted with experts on the subject. The problem has also been tried to be understood in terms of Turkish foreign policy. At the same time, this study argued that diasporas today are a means of legitimizing the power that states use to protect their interests.