İbn-i Hazm'da tanım teorisi
Definition theory of İbn-i Hazm
- Tez No: 740913
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İbn Hazm, et-Takrîb, Tanım, Tasavvurât, Endülüs, Mantık, İbn Hazm, et-Takrîb, Definition, Tasawwurat, Andalus, Logic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Klasik mantığın iki ana konusu vardır. Bu konulardan birincisi, modern mantıkçılar tarafından kavramlar mantığı olarak isimlendirilen tasavvurât, ikincisi ise kıyas mantığı olarak bilinen tasdîkâttır. Tasavvurât başlığı altında kavramlar ve tanım konusu ele alınırken; tasdîkât bahsinde önermeler, akıl yürütme ve akıl yürütme biçimleri ve bunların uygulama alanı olarak görülen beş sanat ele alınmaktadır. Tasavvurât başlığı altında kavramların ele alınmasındaki amaç doğru ve tutarlı bir tanım anlayışına geçmektir. Tanım, insanların bir şey hakkında bilgi edinmesini sağlayan temel unsurdur. Üzerinde konuşulan şeyin tanımı veya sınırları belirlendiği zaman o şey hakkında daha rahat konuşulur ve daha kolay anlaşma sağlanabilir. Bu çalışmada İslam düşünce geleneğinde Zahirîlik mezhebinin sistemleşitircisi olarak kabul edilen İbn Hazm'ın tanım anlayışı ele alınmıştır. Mantık ilminde üzerinde pek fazla durulmayan Endülüslü âlimin, Zahirî kimliği ile mantığa nasıl baktığı ve ilimleri nasıl ele aldığı incelenmiştir. Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İbn Hazm'ın mantık anlayışının nasıllığı üzerinde durulmuş ve bu ilim hakkında yazmış olduğu etTakrîb adlı eseri tanıtılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde İbn Hazm'a göre beş tümel ele alınmıştır. İbn Hazm'ın tanım anlayışına ön hazırlık olması için onun beş tümel anlayışı ile Aristotelesçi mantıkçıların beş tümel hakkındaki açıklamaları karşılaştırılarak bir değerlendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde isev İbn Hazm'ın farklı eserlerinde yapmış olduğu bazı kavramlar seçilerek onun mantık ilmi açısından tanım anlayışının ne ve nasıl olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Classical logic has two main topics. The first of these issues is the tasawwurat/conception, which is called the concept logic by modern logicians, and the second is the judgmental logic, tasdigat/assent. Concepts and definition are discussed under the title of tasawwurat, while proposition, reasoning and style of reasoning, and the five arts that are considered to be the field of their application are discussed in the subject of tasdigat. The purpose of addressing concepts under the title of tasawwurat is to move to a correct and consistent understanding of definition. Definition is the essential element that allows people to learn about something. When the definition or boundaries of what is being discussed are determined, it is more convenient to talk about this thing and it can be agreed more easily. In the present study, the definition understanding of Ibn Hazm, who is considered to be the systematizer of the Zahirism sect in the Islamic thought tradition, is discussed. The article examines how the Andalusian scholar, who has not been examined much in the science of logic, looks at logic with his Zahiri identity and how he approaches the sciences. This thesis consists of three chapters. In the first chapter, Ibn Hazm's understanding of logic was emphasized and his study et-Takrîb, which he wrote about this science, was tried to introduce. In the second chapter, according to Ibn Hazm, five predicables are discussed. In order to be a preliminary preparation for Ibn Hazm's understanding of definition, an evaluation was made byvii comparing his understanding of the five predicables and the statements of Aristotelian logicians about the five predicables. In the third chapter, by selecting some notions from Ibn Hazm's different studies, it is revealed how his understanding of definition is in terms of logic science.