Romatoid artritli hastalarda farklı romatoid faktörlerin klinikle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of different rheumatoid factors in patients with rheumatoid arthritis and search relations with clinic
  1. Tez No: 741000
  2. Yazar: SENEM ŞAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ELDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Romatoid Faktör, RF izotipleri, Rheumatoid Arthritis, Rheumatoid Factor, RF Isotypes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Romatoid Artrit (RA) kronik poliartritle karakterize, etyolojisi bilinmeyen, sistemik, inflamatuar, otoimmün bir hastalıktır. Romatoid faktör (RF), RA'te % 70-80 oranda görülebilir. Bu testin farklı izotipleri bulunmaktadır. Ig M, G, A, E tipinde RF'ler bulunabilir. Bu izotiplerin ölçülmesi RF'i pozitif yapan artrit tiplerinin ayrılmasında kullanılabilir. RF izotiplerinin ölçülmesi hastalığın tanı ve prognozunda daha değerlidir.Bu çalışmadaki amacımız RF tiplerinin oranlarını belirlemek, hastalık aktivitesi ve sistemik tutulumla ilişkisini değerlendirmektir.Bu çalışmaya, Amerikan Romatoloji Cemiyetinin (ACR) 1987 yılında yenilediği RA sınıflama kriterlerine göre belirlenmiş olan 45 RA'li hasta ile kontrol grubu olarak 41 osteoartritli gönüllü çalışmaya alındı. Hasta grubunun klinik özellikleri, kullanılan tedavi gibi parametreler sorgulandı. Her iki grupta tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, Romatoid Faktör (RF), RF Ig G, A, M, eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein, Anti-Cyclic Citrullin Peptid (anti-CCP) değerleri ELISA ile ölçüldü. Radyolojik değerlendirme Larsen skoru ile yapıldı. Hastalık aktivitesi Disease Activity Score 28 (DAS 28) ile değerlendirildi.RA'li hastalarda RF IgM 109,16±118,42, RF IgA 36,03±64,29, RF IgG 36,00±52,73, Anti-CCP 155,04±129,26 olarak bulundu. RF izotipleri gruplar arasında karşılaştırıldığında RA'li grupta anlamlı olarak yüksek bulundu (p0.05). RF izotipleri ile hastalık aktivitesi arasında ilişki bulunmadı (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Rheumatoid Arthritis (RA) is a systemic, autoimmune, inflammatory disease with unknown etiology and characterized by chronic polyarthritis. Rheumatoid Factor (RF) can be seen in the ratio of 70-80 % in RA. RF can be Ig M, G, A, E-type. Measurement of these RF isotypes can be used to differentiate diseases with arthritis which makes RF positive. Measurement of RF isotypes is more valuable for diagnose and prognosis of the disease. Our aim in this study is to determine the proportion of RF types, and search the relation of them with disease activity and systemic involvement.Forty five RA patients who fulfilled 1987 American College of Rheumatology (ACR) criteria and forty one volunteers with osteoarthritis as a control group were enrolled in the study. Parameters such as clinical characteristics and treatment were questioned in patient group. Complete blood count, kidney and liver function tests, rheumatoid factor (RF), RF Ig G, A, M , erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, Anti-Cyclic Citrullinated Peptide (anti-CCP) values of RA patients were measured in both groups. Radiologic assessment were examined by using Larsen scores. Disease Activity Score (DAS 28) of RA patients for disease activity were assessed. In patients with RA serum levels of RF IgM, RF IgA, RF IgG, Anti-CCP were measured as 109. 16±118.42, 36.03±64.29, 36.00±52.73, 155.04±129.26 respectively. On comparing the groups, there was a significant difference in RF isotypes between patient and control group (p0. 05).There was also no significant correlation between RF isotypes and disease activity (p>0. 05).