Modernite ve risk toplumu bağlamında panic buying kavramı: Pandemi süreci televizyon reklamları panic buying analizi
  1. Tez No: 741013
  2. Yazar: ŞULE KANBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Modernity, risk, society, consumption society, panic buying, media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Panic buying, kişilerin doğal afetler ,savaş, kıtlık, salgın hastalıklar gibi olağan üstü durumlarda gerçekleştirdikleri normal olmayan kitlesel alışveriş pratikleridir. Bireysel olan eylemin kitlesel bir yapıya bürünmesi, eylemin toplumsal davranış olarak nitelendirilmesine neden olmaktadır. Toplum için gerçek bir risk var olduğunda görünür olan bu davranış, riskin soyutlaştığı günümüz modern toplumlarında yaratılmış riskler söz konusu olduğunda da ortaya çıkabilmektedir. Risklerin duyurulmasında rol alan medya, günümüzde toplumlar için bilgilendirici işlevi görmeye devam etmektedir. Bu da riskin dağıtımında medyayı önemli dinamiklerden biri haline getirmektedir. Tezimiz gerçek bir risk olan covid-19 salgınında televizyon reklamlarının paniği ne şekilde dönüştürdüğünü ve alışverişe teşvik ettiğini ortaya koymak amacındadır. Bu bağlamda riskin tarihsel dönüşümü modern toplumla ilişki kurularak açıklanmış olup, tüketim toplumunda“tüketerek sorun çözme”vaadi kişinin içinde bulunduğu sosyolojik öğeler, psikolojik durum gibi tetikleyicilerle birlikte ele alınmıştır. Davranışın medya ile olan bağı reklamlar üzerinden incelenmiş, bulgular niteliksel reklam çözümlemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmadan beklenen sonuç psikolojik bir kavram olan panic buying kavramını tüketim ve reklamla ilişkilendirerek açıklamaktır. Anaktar Kelimeler: Modernizm, risk toplumu, tüketim toplumu, panik alışverişi, medya
Özet (Çeviri)
Panic buying is a sort of abnormal shopping activity, which people perform in the event of natural disasters, famine, wars and pandemics. Turning an individual act in to a mass act cause it to be modified as a social behaviour. This act, which becomes visible once there is a genuine risk for the society, might appear when created risks are the topics of discussion in today's modern societies in which the risk abstracted. Media, which takes part in the announcement of the risks, still preserves its informing function for societies today, which makes it one of the significant dynamics in the distribution of the risk. Our thesis aims to set fort how the advertisements altered the panic and urged people for shopping during the Covid-19, which has been a genuine risk. In this context the historical evolution of risk is expressed by relating it to the modern society and assurance of ''solving problems by consuming'' in consumptive society is handled according to the stimulators like individual's sociological factors and psychological statement. The relation between this attitude and media has been examined by the adverts, outcomes have been analyzed with the technique of qualitative commercial analysis. The consequent expected from the study is to state the psychologic term ''panic buying'' by relating commercials to consumption.