Likit gaz dolum endüstrisi atıksularının elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtılması
Treatment of liquid gas filling industry wastewaters using electrocoagulation method
- Tez No: 741041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA EKMEKYAPAR TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, Elektrokimyasal arıtım, Tüp boyası atıksuyu Eylül 2022, 69 sayfa, Electrocoagulation, Electrochemical treatment, Tube dye wastewater September 2022, 69 pages
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Erzurum ili Aziziye ilçesinde tüp demirbaşı üretimi ve dolumu gerçekleştirilen Ergaz San. ve Tic. A. Ş.'nden alınan boyalı atıksuların laboratuvar ortamında pH, iletkenlik, akım ve potansiyel fark gibi parametrelerin göz önünde bulundurularak elektrokoagülasyon yöntemiyle arıtılması amaçlanmıştır. Yöntem: Elektrokoagülasyon, demir ve alüminyum gibi yumaklaştırıcı ve çözünebilen metal elektrotlar yardımıyla elektrokimyasal olarak atıksuyun arıtıldığı bir mekanizmadır. Bu arıtım süreci ve kimyasal koagülasyonu birbirinden ayıran en büyük özellik alüminyum parça ya da demir parçanın mekanizmaya eklenme biçimidir. Elektrokoagülasyon işlemlerinde arıtım için atıksuya reaktör içerisindeki elektrotlar yardımı ile elektrik akımı verilmektedir. Elektrokoagülasyon yöntemi ile yapılan denemelerde, reaktöre 5'er mm'lik aralıklarla alüminyum plakalar yerleştirilerek elektrik verilmiş ve numunelerdeki giderim verimleri gözlemlenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada doğal pH kontrolü sonrasında farklı pH değerlerinde arıtım verimleri gözlemlenerek optimum pH belirlenmiştir. İşlemler sırasında sıcaklık, iletkenlik ve potansiyel fark değişimleri gözlemlenmiştir. Akım yoğunlukları da deneylerde değiştirilerek farklı pH ve akımlarda giderim verimleri incelenmiş olup daha sonra sisteme destek elektrolit katkısı yapılmıştır. Destek elektrolit olarak sisteme NaCl eklenmiştir. Bu şartlar altında deney verimleri gözlemlenerek karşılaştırılmıştır. Sonuç: Erzurum ili Aziziye ilçesinde Ergaz San. ve Tic. A. Ş.'nden alınan su örneklerinin elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtılması işlemlerinde, 100 mM NaCl varlığında, doğal pH ve 12.5 mA/cm2'lik optimum şartlarda yapılan 1 saatlik deney sonucunda %81.85'lik bir giderim verimi elde edilmiştir. Elde edilen veriler, arıtımın literatüre uyum sağladığını ve atıksuyun elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to treat dyed wastewater taken from Ergaz Industry and Trade Joint Stock Company, where tube fixtures are produced and filled in Aziziye district of Erzurum province, using electrocoagulation method in the laboratory by considering parameters such as pH, conductivity, current and potential difference. Method: It is a mechanism in which wastewater is treated electrochemically with the help of flocculating and soluble metal electrodes. The biggest feature that distinguishes this treatment process and chemical coagulation from each other is the way of adding the aluminium component or the iron component to the mechanism. In electrocoagulation processes, electrical current is given to wastewater with the help of electrodes in the reactor for treatment. In the experiments carried out with the electrocoagulation method, electricity was supplied to the reactor by placing aluminium plates at intervals of 5 mm and the removal efficiencies in the samples were observed. Findings: In this study, the optimum pH was determined by observing the treatment efficiencies at different pH values after natural pH control. Variations of temperature, conductivity, and potential difference were observed during the processes. The current densities were also changed in the experiments, and the removal efficiencies were examined at different pH and current densities. Then NaCl was added to the system as the supporting electrolyte. Under these conditions, the removal efficiencies were observed and compared Results: In the treatment of water samples taken from Ergaz Industry and Trade Joint Stock Company with the electrocoagulation method, in the presence of 100 mM NaCl, the removal efficiency of 81.85% was obtained as a result of one hour experiment performed under optimum conditions at natural pH and 12.5 mA/cm2. The obtained data are compatible with the literature and show that wastewater can be treated by electrocoagulation method.