OECD ülkelerinde işsizlik ve göç arasındaki ilişki: Panel nedensellik analizi
The relationship between unemployment and migration in OECD countries: Panel causality analysis
  1. Tez No: 741157
  2. Yazar: AZİZE KUREYŞİBAHADURI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Unemployment, Immigration, OECD Countries, Data CAUSALİTY Pane
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşme hareketleriyle birlikte özellikle 2000'li yıllardan sonra büyük artışgösteren uluslararası göç hareketleri, günümüzde yüksek gelirli ülkeler için en önemliekonomik ve politik konuların başında gelmektedir. Günümüzün sosyoekonomik problemlerinin temel nedenlerinden olduğuna işaretedilen işsizlik olgusu, git gide artarak yalnızca yetişkinlerde değil gençler arasında dayaygınlaşan bir sorun haline gelmiştir. İşsizlik ve göçe sebep olan nedenleri tespitedilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; İşsizlik kavramı, OECD ülkelerinin İşsizlik bağlamında ekonomikgörünümü Göç kavramı, OECD ülkelerinde Göç hareketleri, işsizlik oranı ve Göçdeğişkeni arasındaki uzun ve kısa dönemli ilişkileri ele alınacaktır. Ayrıca, değişkenlerinnedensellik ilişkileri ve yönü ortaya konulacaktır. Analiz periyodu verilerin ortaknoktada başladığı dönem 2005-2019 yıllık bazda ve verileri bu dönem için eksiksiz olan34 OECD ülkesi için ele alınmıştır. Değişkenlere yönelik tanımsal istatistik bilgilerine bakıldığında; OECDülkelerinde ortalama işsizlik %7.45 değere sahiptir. Göç ise %21.944, maksimumişsizlik oranı %27.9, göç ise %722.364, minimum işsizlik %2, minimum göç % 7kişidir. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Göç, OECD Ülkesi, Panel Nedensellik Analizi.
Özet (Çeviri)
International Immigration Movements; showing a rapid increase especially afterthe 2000s along with the globalization, is one of the most important economic andpolitical matters for the developed countries. The concept of unemployment which is considered as one of the keysocioeconomic problems of our days is not only a spreading issue among the adults butalso among the young members of the society. The causes for unemployment andimmigration should be identified. In this study; the concept of unemployment, the economic outlook of the OECDCountries relating the unemployment, phenomenon of immigration, immigration in theOECD Countries, short- and long-term relations of the migration variable withunemployment rate will be addressed. Also, the causality relations and the trend of thevariables will be considered. The period of the analysis will contain the years between2005-2019 which is the joint starting point of the data for the 34 OECD Countries whomdata is complete for this period. When the definitional statistic information of OECD Countries is examined; theaverage unemployment rate is %7,45 and immigration is %21,94. The maximumunemployment rate is %27,9 and immigration are %722,364. The minimum rates are%2 percent for unemployment and %7 percent for immigration.