The effect of signals on new venture funding in the context of an emerging market
Gelişmekte olan ekonomi ortamında yeni girişimlerin finansman sağlamasında sinyallerin rolü
- Tez No: 741203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK TOPALER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sinyaller, yeni girişim fonlaması, startup, gelişmekte olan piyasa ekonomileri, konfigürasyonel yaklaşım, signaling, new venture funding, startups, emerging economies, configurational approach
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yeni girişimler pazar fırsatlarını değerlendirebilmek için dış finansal kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Henüz kanıtlanmış teknolojiler, bitmiş ürünler ve ispatlanmış pazar talebi gibi performans göstergelerine sahip olmadıkları için, muhtemel yatırımcıların değerlendirmesi kurucu ekip üyelerinin özellikleri, üçüncü taraflar tarafından ciro edilme gibi kalite sinyallerine dayanmaktadır. Yeni girişimlerin finansman sağlama dinamiklerine ilişkin bilgi birikimimizin çoğu gelişmiş ekonomi ortamında yapılmış araştırma bulgularına dayanmaktadır. Gelişmekte olan ekonomilerde ürün, emek ve finans piyasalarında kurumsal boşlukların yanısıra zayıf bir düzenleyici sistem ve sözleşme yaptırımı söz konusudur. Yeni girişimler böyle bir ortamda hayatta kalabilmek ve gelişebilmek için bağlama uygun bazı yeteneklere ihtiyaç duyabilir. Bununla bağlantılı olarak, yatırımcıların finansman sağlamak üzere yeni girişim seçimleri, girişimin yaşama ve gelişme potansiyelini belirten genel geçer sinyallerin yanısıra bağlamsal yetenekleri gösterir sinyallere göre de şekillenecektir. Bu tez çalışmasında, bu sinyallerin yatırımcıların startup finansman kararları üzerindeki bağımsız ve bağımlı etkilerini inceliyorum. Sinyaller arasındaki karmaşık ilişkisel bağlantıları incelemek için konfigürasyonel yaklaşımı benimsedim ve bulanık küme QCA yöntemini uyguladım. Türkiye'deki startup ekosistemi çalışmamın ampirik ortamını oluşturmaktadır. Yüksek belirsizlik sebebiyle sinyal etkisinin daha anlamlı olduğu yüksek teknoloji sektörlerindeki yeni girişimlerin erken dönem finansmana erişimini inceledim. Bulgular, yeni girişim finansmanı ve sinyal yazını için önemli teorik çıkarımlar sağlamanın yanı sıra, gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki yeni girişimler için bazı pratik uygulamalar da sunuyor.
Özet (Çeviri)
New ventures need to access external financial resources to exploit market opportunities. As they do not yet have track records such as proven technologies, finished products, and verified market demand, prospective investors need to rely on signals of quality such as founding team characteristics or third-party endorsements. Most of the existing knowledge on new venture funding builds on insights from research conducted in the context of developed economies. Emerging economies are characterized by institutional voids in product, labor, and capital markets, as well as a weak regulatory system and contract-enforcing mechanisms. New ventures may require some context-relevant capabilities to survive and prosper in this environment. Relatedly, investors' choices of new ventures to fund will likely be shaped by signals of these context-relevant capabilities alongside universal signals that reflect the viability of a new venture and the likelihood that it will advance. In this thesis study, I investigate independent and interdependent effects of these signals on investors' choices of startups to fund. I take a configurational approach to examine complex interdependencies between signals, applying the fuzzy-set QCA method. The Turkish startup ecosystem constitutes the empirical setting of my study. I examine early-stage funding in high-tech industries where signals are most relevant due to high levels of uncertainty. Findings have important theoretical implications for the literature on new venture funding and signaling processes, as well as some practical implications for new ventures in emerging market environments.