Özal döneminde Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki siyasi ilişkiler (1983-1993)
Political relations between Turkiye and Turkic republics in the Ozal's period (1983-1993 )
- Tez No: 741304
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye ve Sovyetler, Turgut Özal, Dış Türkler, Türk Cumhuriyetleri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Turkey and the Soviets, Turgut Özal, Foreign Turks, Turkic republics, Union of Soviet Socialist Republics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Turgut Özal dönemine kadar Mustafa Kemal ATATÜRK dönemi hariç SSCB ile ilişkiler hep inişli çıkışlı olmuştur. Turgut Özal, 24 Ocak kararları ile yıldızını parlatmış çok geçmenden de girdiği seçimi kazanarak başbakan olmuştur. Onun başbakan olması ile Sovyetlerle ilişkiler gelişmiştir. 25 Aralık 1991 tarihinde Özal, Cumhurbaşkanı iken Sovyetler resmi olarak yıkılmıştır. Özal hemen bu tarihi anı fırsat bilerek bağımsızlığına kavuşan 5 Türk Cumhuriyetini (Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan) resmi olarak tanıyan ilk ülke olmuştur. Türk Modeli projesi kapsamında Türk Cumhuriyetlerini dünyaya entegre etmeye çalışmıştır ve bölgeye birçok yardım, yatırım girişiminde bulunmuştur. Fakat bu girişimler başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Until the period of Turgut Özal, except for the period of Mustafa Kemal ATATÜRK, the relationship with the SSCB has always been ups and downs. Turgut Özal made his star shine with the decisions of January 24 and soon became the prime minister by winning the election he entered. Relations with the Soviets improved when he became Prime Minister. On December 25, 1991, when Özal was President, the Soviets were officially destroyed. Özal took advantage of this sudden historical opportunity and became the first country to gain independence and to recognize Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan and Azerbaijan. Within the scope of the Turkish Model project, he tried to integrate the Turkish Republics to the world, and made many aid and investment initiatives to the region. But these attempts ended in failure.