Electricity generation by using micro wind turbine in metro lines
Metro istasyonlarında mikro rüzgar türbini kullanılarak elektrik enerjisi üretimi
  1. Tez No: 741346
  2. Yazar: SEREN ÖYKÜ YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Üretimi, Mikro-rüzgar Türbinleri, Enerji Tasarrufu, HAD, Electricity Generation, Micro-wind Turbines, Energy Saving, CFD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Artan insan nüfusuna bağlı olarak tükenebilir kaynakların tüketim hızı da artmıştır. Özellikle enerji üretiminde, tükenebilir kaynaklara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik yöntemler, çevre bilincinin artması ile her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Elektrik nerjisi üretiminde rüzgar türbinlerinin kullanımı buna bir örnek olarak gösterilebilir. Mevcut rüzgar gücünden faydalanarak, farklı lokasyonlarda ve farklı güç kapasitesine sahip türbinler ile enerji üretimi mümkündür. Şehir hayatı ile yaygınlaşan toplu taşıma araçlarında, rüzgar türbinleri kullanarak elektrik enerjisi eldesi bu duruma örnek olarak verilebilir. Rüzgar türbini kullanılarak, toplu taşıma araçlarının hareketi ile hızlanan dış havanın hareketi ile elektrik enerjisi elde edilmesi konusu son yıllarda farklı üniversitelerde çalışılmıştır.Mikro rüzgar türbinleri, kule maliyeti olmayan, boyutu itibari ile taşınması, montajı kolay ve günlük hayatta hemen her yerde kullanılabilen türbinlerdir. Bu türbinler kullanılarak, metro istasyonlarında tren hareketi ile hareket kazanan havanın kinetik enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi bu tezde çalışılmıştır. Türkiye'nin başkenti ve ikinci kalabalık şehri Ankara'nın en sık sefer yapılan Kızılay metro istasyonu örnek istasyon olarak ele alınmıştır. Gerçek istasyon ölçüleri ve trenin gabari boyutları kullanılarak ANSYS Fluent paket programında akış alanı analizi yapılarak içeride hareket eden havanın davranışı ve hız profili elde edilmiştir. Elde edilen hız verilerine göre, uygun bir mikro rüzgar türbini seçilerek, bu türbin sistemi ile elde edilebilecek günlük, haftalık, aylık ve yıllık elektrik enerjisi miktarı hesaplanmıştır. Bulunan sonuçlar, literatürdeki benzer araştırmalar ile kıyaslanmış ve üretilen elektrik miktarının seçilen türbin, tren hızı ve buna bağlı olarak hareketlenen havanın hızı, türbin sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing human population, the consumption rate of exhaustible resources has also increased. Especially in energy production, methods for the use of renewable energy sources as an alternative to exhaustible sources are becoming more common day by day. The use of wind turbines in electricity generation can be given as an example of this situation. By using wind turbines, it is possible to generate energy with turbines at different locations and with different power capacities. The generation of electrical energy by using micro wind turbines in public transportation vehicles can be given as an example of what has become widespread in city life. The subject of generating electrical energy by the movement of the outside air, which is accelerated by the movement of public transportation vehicles, by using a wind turbine, has been studied by different researchers in recent years. Micro wind turbines are turbines that have many benefits such as do not cost towers, are easy to transport and install due to their size and, can be used almost everywhere in daily life. It has been studied in this thesis to generate energy from the kinetic energy of the air, which is moved by the train movement in the subway stations. Kızılay metro station, which is the most frequent station in Ankara, the capital and second-most crowded city is taken as an example station. The behaviour of the air moving inside, and the velocity profile was obtained by performing flow field analysis in the ANSYS Fluent package program by using the real station dimensions and the gauge dimensions of the wagons. According to the btained velocity data, a suitable micro wind turbine was selected and the daily, weekly, monthly and, annual electrical energy amount that could be obtained with this turbine system was calculated. The results were compared with similar studies in the literature, and it was seen that the amount of electricity produced varies depending on the selected turbine, train speed, and the speed of the air moving accordingly, the number of turbines.