Turkish immigrant families in the US: Parenting, parent-adolescent relationships and adolescent wellbeing
ABD'deki Türk göçmen aileler: Ebeveynlik, ebeveyn-çocuk ilişkileri ve ergen iyi olma hali
- Tez No: 741345
- Danışmanlar: PROF. DR. JAMES P GLEESON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Illinois at Chicago
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
ABD'de yaşayan Türk göçmenler üzerine çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma Türk göçmenlerin ebeveynlik ve ergen iyi olma hali üzerine alanyazına katkıda bulunmaktadır. Çalışmanın amacı, göçmen olmanın ebeveynlik pratiklerini ve aile ortamını; ve bu iki etmenin Türk göçmen ailelerde ergen iyi olma halini nasıl etkilediğini anlamaktır. Bu nitel çalışmada Şikago ve çevresinde yaşayan 14 Türk ailede 14 anne, bir baba ve 13 ergen (7 erkek, 6 kız) derinlemesine nitel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın tasarımına eleştirel kültürleşme kuramı ve ekolojik yaklaşım, veri analizine ise gömülü kuram rehberlik etmiştir. Şu iki araştırma sorusu cevaplanmaktadır: (1) Göçmenlik deneyimi ebeveynlik pratiklerini, ebeveyn-ergen ilişkilerini ve aile çevresini nasıl etkilemektedir? (2) Ebeveyn-ergen ilişkileri ve aile ortamı Türk ergenlerin iyi olma halini nasıl etkilemektedir? Bu iki araştırma sorusuna yönelik ebeveyn ve ergen görüşleri sunulmuştur. Ebeveynler pek çok etmenin ebeveynlik pratiklerini, ebeveynlikle ilgili endişelerini ve bu endişeleri dengeleyen stratejilerini etkilediğini belirtmişlerdir. Ergen katılımcılar ise göçmen olmanın ebeveynlerinin ebeveynlik pratiklerini nasıl etkilediğine ve kendi iyi olma halleri ile ilişkili olarak göçmen Türk anne babaya sahip olmanın ne anlama geldiğine dair görüşlerini paylaşmışlardır. Ebeveynlerin kültürel ve dini tercihleri, akademik beklentileri, ebeveyn gözetimi, maddi istikrar ve ulus ötesi bağlar, ergen iyi olma halini olumlu ve olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Ayrıca katılımcı aileler hep beraber değerlendirildiğinde, ailelerin kültürel ve dini algılarının ve ebeveyn-ergen ilişki dinamiklerinin deneyimleri şekillendirmedeki ortaklıklar ve farklılıklar görülmektedir. Çalışmanın sonuçlarının sosyal hizmet uygulayıcılarına, politika yapıcılara, araştırmacılara ve eğitimcilere ABD'deki Türk göçmenlerin karşılanmamış ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceklerine, nasıl politikalar üretebileceklerine, sosyal hizmet eğitiminin içeriğini nasıl belirleyeceklerine ve hangi araştırmaları tasarlayabileceklerine dair yol göstermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
There are a very limited number of studies on Turkish immigrant population in the U.S. The present study provides perspectives of Turkish immigrants to the literature on parenting and adolescent well-being.The purpose of the study was to explore the way living as immigrants influenced parenting practices and the family environment and to understand how these two factors affected adolescent well-being in Turkish immigrant families. In this qualitative study, in-depth, semi-structured interviews were conducted with 14 mothers, one father, and 13 (7 male, 6 female) adolescents in 14 Turkish families in and around the Chicago area. Critical acculturation psychology and ecological perspective guided the design of the study and constructivist grounded theory guided the analysis. The following research questions were explored: (1) How does the immigration experience influence parenting practices, parent-adolescent relationships and the family environment for Turkish immigrant families in the U.S.? (2) How do parent-adolescent relationships and family environments affect Turkish adolescents' well-being? Parent and adolescent perspectives were presented with respect to the two research questions. Parents identified several factors influencing their parenting practices, their parenting related concerns, and the strategies they used to balance their parenting related concerns. Adolescents participants provided their views on how they thought being immigrants influenced their parents' parenting practices and what it meant to have Turkish immigrant parents with respect to their well-being. Parents' cultural and religious choices, academic expectations, parental monitoring, financial instability, and transnational ties were identified to influence adolescent well-being both in positive and negative ways. In addition, an overall analysis of the participant families displayed commonalities and differences with regard to the ways their cultural and religious perceptions and parent-adolescent relationship dynamics shaped their experiences. The results of this study are expected to guide social work practitioners, policy makers, researchers, and educators on how to adress the unmet needs of Turkish immigrant families in the U.S., develop policies, shape social work education agendas, and design future research studies.
Benzer Tezler
- Van iline göç eden Afganistan uyruklu göçmen ailelerin yaşadıkları sorunlar üzerine sosyolojik bir araştırma
A sociological research on the problems experienced by Afghanistan migrant families immigrant to Van province
İBRAHİM ERAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
SosyolojiVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET ZEKİ DUMAN
- Reconstruction of Turkishness among the Turkish immigrants in rochester
Rochester'da yaşayan Türk göçmenlerde Türklüğün yeniden inşası
BERKAY ORHANER
Yüksek Lisans
İngilizce
2013
SosyolojiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
- Adana ilinde mala ve şahsa karşı suç işleyen çocukların sosyodemografik özelliklerinin ortaya konulması
Putting forward of sociodemographical features of children, committing property crimes and committing violent crimes in Adana.
M. BURAK GÖNÜLTAŞ
- İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türkler üzerine sosyo-kültürel yapı analizi
A Structural social-cultural analysis of Turkish Cypriots wholive in England
GÖNÜL GÖKDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
Halk Bilimi (Folklor)Hacettepe ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU