Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi 43 Ze 1148 numarada kayıtlı güfte mecmuasının Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesine (MESTAP) göre tasnifi
Zeytinoğlu Public Library 43 Ze 1148 numbered poem journal according to the Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP)
  1. Tez No: 741412
  2. Yazar: TUĞBA DURSUNLAR KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE AĞARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, MESTAP, Güfte Mecmuas, Classical Turkish Literature, Collection, MESTAP, Lyrichs Collection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
Mecmua, eserlerin bir araya getirilip toplandığı yerdir. Bu anlamda mecmualar önemli kaynaklar olarak değerlendirilebilir. Mecmualar konularına ve yapılarına göre şiir mecmuası, güfte mecmuası gibi farklı şekillerde tasnif edilmiştir. Tezimizin de konusu olan güfte mecmuaları da hem klasik Türk edebiyatı hem de klasik Türk mûsikisi alanında eserler, makamlar, besteler ve bestekârlar gibi birçok farklı alandaki bilgiye ulaşmada bize yardımcı olmaktadır. Çalışmamızda Zeytinoğlu Halk Kütüphanesinde 43 Ze 1148 numarada kayıtlı olan ve 88 varaktan oluşan güfte mecmuasının transkripsiyonlu metni hazırlanıp incelenmiş ve MESTAP'a göre tasnif edilmiştir. Mecmuada yer alan nazım şekilleri, aruz ölçüleri ve hece ölçüleri, makamlar, usuller, güftekarlar ve bestekârlar hakkında detaylı bir araştırma yapılmış ve bu bilgiler ayrıca tablolar halinde gösterilmiştir. Güfte mecmuasında bulunan makamlar tek tek değerlendirilip bilgiler verilmiş; aynı şekilde mecmuada yer alan usuller incelenerek TRT nota arşivi ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra makamlar ve usuller tablo haline getirilmiştir. Eserlerin güftekârları ve bestekârları tespit edilmiş ve haklarında bilgi verilmiş ve bu bilgiler tablo halinde de gösterilmiştir. Çalışmada şairlerin şiirleri divanlarından bulunarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Mahlasları ve TRT nota arşivi sayesinde ulaşılan bestekâr ve güftekârlar, mecmuadaki eserlerin dönemlerini tespit etmede yardımcı olmuştur. Bu sayede günümüze kadar gelen birçok bestenin mecmuada yer aldığı tespit edilmiştir. Çalıştığımız bu güfte mecmuasında pek çok bestekâr ve güftekâr hakkında bilgi verilerek tekrar hatırlanması sağlanmış, bu sayede unutulmaya yüz tutmuş birçok bestekârın eseri gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca makamlar ve usullere de yer verilmiş, böylelikle geçmişten günümüze kadar gelen eserler hafızalarda tazelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmua is the place where the Works are brought together and collected. In this sense, journals can be considered as important sources. Magazines have been classified according to their subjects and structures in different ways sucs as poetry magazine and lyrics magazine. Lyrics magazines, which are also the subject of our thesis, help us to reach information in many different fields sucs as Works, maqams, compositions and composers in the field of both classical Turkish literature and classical Turkish music. In our study, the transcripted text of the 88-leaf lyrics journal, which is registered in the Zeytinoğlu Public Library with the number 43 Ze 1148, was prepared and analyzed and classfied according to MESTAP. A detailed research was carried out before giving information about the verse forms, aruz measures and syllable measures, maqams, tempos, lyrics and composers in the journal and before creating the table. The authorities in the lyrics magazine were evaluated one by and information was given; in the same way, the methods in the journal were examined and compared with the TRT music archive. Later, modes and procedures were tabulated. Lyricists and composers of the Works were identified and information was given about them, and this information was also shown in a table. In the study, the poems of the poets were found from their divans and comparisons were made. The composers and lyricts, reached through their pseudonyms and the TRT notation archive, helped to identify the periods of the Works in the magazine. In this way, it has been determined that many compositons that have survived until today are included in the magazine. In this lyric magazine we were working with, information about many composers and lyricists was given and they were remembered again, and in this way, the Works of many composers that were on the verge of being forgotten were brought to light. In addition, maqams and rhythms were also included, so that the Works from the past to the present were refreshed in the memories.