E-ticaret sitelerindeki arka plan resimlerinin tüketicilerin satın alma tercihleri üzerindeki etkisi
Effect of website background images on purchasing preferences
  1. Tez No: 741411
  2. Yazar: EYLÜL ATEŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: web sitesi, arka plan, resim, satın alma davranışı, dijital pazarlama, website, background, image, consumer buying behaviour, digital marketing Date: 20.12.2020
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki tüketicilerin e-ticaret sitelerindeki ürün gruplarına karşı satın alma ve değerlendirme aşamaları incelenmektedir. Tüketicilerin değerlendirme ve satın alma karar aşamalarında e-ticaret sitelerinin ana sayfalarında kullanılan görsellerin, satın alma kararlarına olan etkileri ölçümlenmektedir. Görsel uyarıcıların, zihinde çağrışım yaptırdığı özellikli ürünü satın almaya yönlendirip yönlendirmediği sorusu analizle açığa kavuşturulmak istenmektedir. Bu analiz sonrası aynı ürünün görsellerinin, değerlendirme aşamasında da tüketicileri etkileyip etkilemediği deneyde ölçümlenmektedir. Görsellerin satın alma karar mekanizmamızı etkilediği görüşü, ürünlerinin belirli özelliklerini ön plana çıkarıp, pazarda belli konuma sahip olmak isteyen tüm firmalar için önem teşkil etmektedir. Görsellerin tüketici zihnini yönlendirebilmesi, algıları doğru yönetmek isteyen firmalara destek olacaktır. Tüketici yorumları da yine firmaların kontrol edemediği fakat satın alma aşamasında tüketiciyi azımsanamayacak ölçüde etkileyen alanların başında gelmektedir. Yorumların pozitif yönlendirilebilmesi, firmalar için önemli bir kilit noktası olarak gözükmektedir. Bu kapsamda anket ve e-ticaret siteleri deneyleriyle, İstanbul ve Antalya illerinde ki 18-70 yaş aralığında ki gelir sahibi tüketiciler analiz edilmiştir. Araştırmada literatür taraması yapılmaktadır. E-Ticaret sitelerinde, tüketicilerin, sitelerde kullanılan görsel uyarıcının özelliklerini taşıyan ürünü satın almaya yöneldikleri, daha önce yapılan bazı araştırmalarda gözlemlenmiştir. Bu araştırmada, oran orantı analizlerinde görsel uyarıcıların fark yarattığı gözlemlenmiş ancak istatiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmadığı için, daha çeşitli örneklem ve eye-tracking analiz yöntemleriyle araştırma detaylandırıldığında, daha net sonuçlara ulaştırabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The stages on purchasing decision and post-purchase evaluation are examined in this study in which consumer involvement level is high among products of car and sofa. It has been estimated whether the visuals at the beginning of websites affect consumer purchasing decisions and post purchase evaluations during the decision making process of purchase and evaluation. It is aimed to clarify the question of whether stimulating factors on images and visuals are influencing consumers to buy a specific products by associating nodes in the minds of customers. It is estimated by conducting questionnaire and online surveys whether impacts of visuals determine the customer response during their evaluation process of a product. The image impact on consumer buying behaviour is an important concept for all companies that are aiming to highlight core attributes and benefits of a product and to have a strong and unique market position. Attracting customers by using images and creating associations on their minds would be a great opportunity for companies which are aiming to determine cognitive assessments/perceptions of consumers. Consumer responses and reviews are one of the most influential tool for companies during the purchase stages of customers which are not controllable. The creation of a positive consumer response is seen as an important key point for companies. In this context, people who have a regular income aged between 18 and 70 in İstanbul and Ankara has been analysed by using research methods of questionnaire and online survey. The content analysis is conducted in this research. It also has been observed in some previous studies that images and visuals on e-commerce websites are inclining customers to purchase a specific product which associate stimulating factors on images. In this study, it has been observed that stimulating factors are proportionally differentiate consumer buying behaviour but considering that there is non-statistically significant difference, it was concluded that expanding the study with more diverse sampling methods and eye-tracking analysis would lead to more certain results.