Fibromiyalji tedavisinde major ozon otohemoterapi etkinliğinin retrospektif incelenmesi
A retrospective investigation of the effectiveness of major ozone autohemotherapy in the treatment of fibromyalgia
- Tez No: 741417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE BETÜL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Alternatif Tedavi, Fibromiyalji sendromu, Majör ozon hemoterapi, PUKİ, Pain, Alternative treatment, Fibromyalgia syndrome, Major ozone hemotherapy, PUKI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Fibromiyalji sendromu (FMS), karmaşık bir çok semptomu olan kronik bir hastalıktır. Kronik yaygın ağrı başlıca semptom olup yaşam kalitesini düşüren uyku bozukluğu, yorgunluk, güçsüzlük, depresyon gibi semptomlarla seyreden bir sendromdur. Ağrı yönetimi, farmakolojik tedaviler, hasta eğitimi ve egzersiz dahil olmak üzere FMS yönetimi için multidisipliner yaklaşım gereklidir. Tıbbi tedavilerin faydası da sınırlıdır. Alternatif tamamlayıcı tedavilerden olan major ozon hemoterapi (MHT) antiinflamatuar ve antioksidan olması yanında yan etkilerinin az olması sebebiyle yaygın kullanılmaktadır. Amaç: Bu çalışma, FMS'li hastalarda ağrı ve uyku bozukluk düzeylerini azaltma ve yaşam kalitelerini iyileştirme açısından MHT etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metod: Ekim 2019- Ekim 2021 tarihleri arasında FMS tanısı ile kliniğimize başvuran 18-65 yaş aralığındaki 50 kadın (ort yaş 43,7 ± 11,8) hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Haftada 1 kez olmak üzere 6 hafta boyunca 30/100 mcg/ml olarak MHT uygulanmıştır. Tüm hastalar ilk MHT uygulama öncesinde ve sonrasında sosyodemografik özellikler, Fibromiyalji Etki Anketi, Beck Depresyon Envanteri, Pittsburg Uyku Kalite İndeksi, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Vizüel Analog Skala (VAS) skoru kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Fibromiyalji Etkilenim puanları (p:0,001), VAS skoru (p:0,001) Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) puanlarında (p:0,020) istatistiksel olarak anlamlı değişiklik görülürken, Beck depresyon ölçeği (p:0,253) skorlamasında anlamlı değişiklik görülmedi. Ayrıca yaşam kalitesi (SF-36) skorlamasında alt parametre değerlendirmelerine bakıldığında; Fiziksel Fonksiyon (p:0,029), Enerji / Canlılık / Vitalite (p:0,026) ve Ağrı (p:0,001) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülürken; Fiziksel Rol Güçlüğü, Emosyonel Rol Güçlüğü (p:0,799), Ruh Sağlığı (p:0,085), Sosyal İşlevsellik (p:0,103), Genel Sağlık Algısı (p:0,172) değerlerinde anlamlı istatistiksel fark görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda, MHT'nin FMS hastaları için yaşam kalitesinde, kronik ağrı düzeyinde ve uyku kalitesinde iyileştirmeler sağladığı bulundu. Bu bulguları doğrulamak için ek klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Fibromyalgia syndrome (FMS) is a chronic disease with a complex set of symptoms. Chronic widespread pain is the main symptom and is a syndrome characterized by symptoms such as sleep disturbance that reduce the quality of life, fatigue, weakness and depression. The usefulness of medical treatments is also limited. Major ozone hemotheraphy (MHT) which is one of the alternative complementary therapies is widely used because it has few side effects as well as being anti-inflammatory and antioxidant. Objective: This study aims to evaluate the efficacy of MHT in terms of reducing pain and sleep disturbance levels and improving quality of life in patients with FMS. Material and Method: 50 female (average age 43,7 ± 11,8) patients between the ages of 18-65 who applied to our clinic with the diagnosis of FMS between October 2019 and October 2021 were included in the study. 30/100 mcg/ml of MHT was applied one a week for 6 weeks. All patients were retrospectively evaluated before and after the first MHT application by using sociodemographic characteristics, Fibromyalgia Effect Questionnaire, Beck Depression Inventory, Pittsburg Sleep Quality Index, SF-36 Quality of Life Scale, Vision Analog Scale (VAS) score. Results: While there was a statistically significant change in Fibromyalgia Impact scores (p:0,001) , Vas score (p:0,001), Pittsburg Sleep Quality Index (PUKI) scores ( p:0,020), there was no significant change in Beck depression scale (p:0,253) scoring. In addition, when the sub-parameter evaluations in quality of life (SF-36) scoring are examined; While there was a statistically difference in Physical Function (p:0,029), Energy/ Vitality (p:0.026) and Pain (p:0,001) values; There was no significant statistical difference in the values of Physical Role Difficulty, Emotional Role Difficulty (p:0,799), Mental Health (p:0,085), Social Functioning (p:0,013), General Health Perception (p:0,172). Conclusion: In our study, it was found that MHT provided improvements in quality of life, chronic pain level and sleep quality for FMS patients. Additional clinical trials are needed to confirm these findings.