RGD tabanlı polimerlerin sentezi ve hücre etkileşim çalışmaları
Synthesis of RGD based polymers and cell interaction studies
- Tez No: 741478
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ERSÖZ, PROF. DR. DENİZ HÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda malzeme bilimi, yüzey mühendisliği, kimya, fizik, biyoloji, biyokimya ve tıp alanlarından bilim insanları, spesifik hücre yüzeyi etkileşimleri elde etmek için polimerleri kullanmaya başlamışlardır. Bunun için ilk olarak polimer malzemeler hücre yapışkan proteinlerle kaplanmıştır. Bu amaçla, çalışmanın ilk aşamasında hücre yapışkan malzemesi olarak Arjinin-Glisin-Aspartik asit (RGD) tripeptinin sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Doğal mikro çevreyi ve biyolojik bileşenleri taklit edebilmek için fonksiyonel 3B mimariler üretebilen 3B biyobaskı teknikleri kullanılmaktadır. Bunun için RGD tabanlı 3B biyobasım işleminde kullanılacak biyomürekkep hazırlanarak biyobasılabilirlik ve biyouyumluluk çalışmaları ile karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Mevcut 3B biyobaskı tekniğinin sınırlaması nedeniyle, daha yüksek mekanik esneklik/mukavemet, daha hassas yapılar, daha karmaşık yapılar veya çoklu biyolojik fonksiyonlar oluşturmak gerekmektedir. Bu nedenle, sentezlenen RGD tripeptitinin 3B biyobaskılı doku iskelesi yerine laponit sentetik nanokiline gömülmesi ile elde edilen yapının biyouyumluluk çalışmaları ve karakterizasyonu yapılmıştır. RGD taşıyan proteinlerin RGD motifini çevreleyen amino asit kalıntıları, integrinlere bağlanma özgüllüğünü ve afinitesini etkilemektedir.Son aşamada; sentezlenen RGD yerine içerisinde RGD dizini bulunduran doğal keratin kullanılarak laponit sentetik nanokiliyle etkileşiminin biyouyumluluk çalışmaları ve karakterizasyonu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, scientists from the fields of materials science, surface engineering, chemistry, physics, biology, biochemistry and medicine attempted to use functionalize polymers to obtain specific cell surface interactions. For this, firstly, polymer materials were coated with cell-adhesive proteins. For this purpose, in the first stage of the study, Arginine-Glycine-Aspartic acid (RGD) tripeptide was synthesized and characterized as cell adhesive material. 3D bioprinting techniques, which can produce functional 3D architectures, are used to mimic the native microenvironment and biological components. For this, bioink to be used in RGD-based 3D bioprinting process was prepared and bioprintability and biocompatibility studies and characterization were carried out. Due to the limitation of the current 3D bioprinting technique, it is necessary to create higher mechanical flexibility/strength, more delicate structures, more complex structures or multiple biological functions. For this reason, biocompatibility studies and characterization of the structure obtained by embedding the synthesized RGD tripeptide into laponite synthetic nanoclay instead of 3D bioprinted tissue scaffold were carried out. The amino acid residues surrounding the RGD motif of RGD-bearing proteins affect the binding specificity and affinity of integrins. Biocompatibility studies and characterization of the interaction with laponite synthetic nanoclay were investigated by using natural keratin containing RGD index instead of synthesized RGD in the last step.
Benzer Tezler
- Development of DNA origami based nanocarriers
DNA origami tabanlı nanotaşıyıcıların geliştirilmesi
PINAR AKKUŞ SÜT
Doktora
İngilizce
2018
BiyokimyaYeditepe ÜniversitesiBiyoteknoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA ÇULHA
- Doku mühendisliği için eklemeli imalat kullanılarak yeni bir kemik iskelesi tasarımı ve üretimi
Design and production of a novel bone scaffolding using additive manufacturing for tissue engineering
NESLİHAN TOP
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Mühendislik BilimleriGazi ÜniversitesiEndüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
DR. HARUN GÖKÇE
- Microbial amyloids as functional biomaterials
Mikrobiyal amiloitlerin fonksiyonel biyomalzeme olarak kullanılması
EBRU ŞAHİN KEHRİBAR
Doktora
İngilizce
2021
Biyoteknolojiİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ URARTU ÖZGÜR ŞAFAK ŞEKER
- Çok amaçlı optimizasyon algoritması: Mogoldsa
Başlık çevirisi yok
EYÜP ERÖZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolFırat ÜniversitesiYazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERKAN TANYILDIZI
- Long-horizon value gradient methods on Stiefel manifold
Stiefel manifoldu üzerinde uzun ufuklu değer gradyanı yöntemleri
TOLGA OK
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NAZIM KEMAL ÜRE