Mersin Soloi Pompeiopolis pişmiş toprak figürinleri
Terracotta figurines of Mersin Soloi Pompeiopolis
- Tez No: 741479
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KOÇEL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kilikya, Soloi, Pompeiopolis, Mersin, Pişmiş Toprak, Figürin, Cilicia, Soloi, Pompeiopolis, Mersin, Terracotta, Figurine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Kilikya Bölgesi'nin önemli bir liman kenti olan Soloi Pompeiopolis'te ele geçen figürinler Geç Demir Çağı'ndan Geç Antik Dönem'e kadar uzanan geniş bir tarih skalası oluşturmaktadırlar. Yaklaşık olarak 250 adet figürin parçasının 154 tanesi tez kapsamında incelenmiştir. İncelemeye alınmayan figürin parçaları oldukça küçük ve tanımlanması mümkün olmayacak şekilde bulunduğundan çalışmaya dahil edilmemişlerdir. Elimizdeki figürinler kentin çeşitli alanlarından gelmekte olup bunlar Soloi Höyük, Sütunlu Cadde, Hamam ve Nekropol buluntularıdır. Figürinlerin %90'ı kalıp yapımıyken %10'luk bir bölümü elde biçimlendirme yöntemiyle yapılmıştır. Çark yapımı örneğimiz bulunmamaktadır. Hamur rengi yoğunluk olarak kahverengi ve tonlarındadır (açık kahverengi, çok soluk kahverengi, açık sarımsı kahverengi). Astar renginde yoğunluk yine kahverengidedir. Boya renkleri çok iyi korunagelmemişse de beyaz renk yarıya yakınında görünmektedir. Elimizdeki figürinlerin 37 tanesi kadınlara (insan/tanrıça), 19 tanesi erkeklere (insan/tanrı) aittir. Tanrıça tiplerinde Aphrodite yoğunlukta olup Tykhe, DemeterHera-Artemis, İştar/İnanna, Kybele, Astarte, İsis gibi tanrıçalar yer alırken, tanrı tiplerinde Eros yoğunlukta olup Eros-Harpokrates, Herakles, Apollon-Dionysos, Hermes gibi tanrılar yer almaktadır. Kentte Aphrodite tapınımı konusunda buluntular olmadığı için kesin yargılar kullanılmaktan kaçınılmıştır. Ancak bazı liman kentlerinde Aphrodite denizlerin ve denizcilerin koruyucusu olması yönünden tapınım görmektedir. Tanrı, tanrıça veya tapınak görevlilerine ait figürinlere genel çerçevede bakınca doğum ve doğurganlıkla alakalı figürlerin öne çıktığı görülmektedir. Bazı figürinlerin yoğun katkılarından, bu katkılı parçaların hamur renklerinin benzerliğinden ve işçiliklerinin ortalama düzeyde olmasından yerel üretimin varlığı konusunda fikir sunulmuştur. Hitit Dönemi'nden itibaren Mısır ve Kıbrıs ile kurulan ticari ilişkilerin kentin inanç ve sosyal yaşantısı üzerindeki etkisi figürinler üzerinde de görülebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Figurines which were found in Soloi Pompeiopolis, an important port city of Cilicia region, form an extensive historical scale from Late Iron Age to Late Ancient Period. Approximately 154 figurine pieces out of 250 are analyzed within the scope of thesis. The non-examined figurines are not included in the work since they are quite small and hard to identify. The figurines come from different areas of the city and they are finds from Soloi Mound, Colonnaded Street, Bath and Necropolis. While 90% of the figurines are mold made 10% of them are made by formalization method. There are not any wheel-made examples. Clay color is mostly brown and its shades (light brown, very pale brown, light yellowish brown). Brown is dominant on primer colors. Half of the figurine primers' are very pale brown and light brown. Although the paint colors have not been well preserved, white color appears to be half of it. 37 of the figurines we have belong to women (human/goddess), 19 of them belong to men (human/god). While Aphrodite is mostly used in goddess typles, goddesses like Tykhe, Demeter-Hera-Artemis, Ishtar/Inanna, Kybele, Astarte, Isis are also used, for god types while Eros is used more, gods like Eros-Harpokrates, Herakles, ApollonDionysos, Hermes take place too. Since there are no finds about the worship of Aphrodite in the city, definitive judgments are avoided. But, in some port cities Aphrodite is worshipped as she is the protector of seas and sailors. When we look at god, goddess or temple attendants' figurines in a wide scale, it is seen that figurines about birth and fertility stand out. An idea about existence of local production is presented in the sense of some figurines' intensive additives, similarity of these additive pieces' clay and an average craftmanship. The influence of the trade relations built with Egypt and Cyprus since Hittite Period over the social life and religion can be seen on the figurines.