Kıraat-ı Seb'a ve Muteber kıraat imamları hakkında (çağdaş bir araştırma )
القراءات السبع ومن اعتنى بها من الأئمة المعتبرين(دراسة معاصرة)
  1. Tez No: 741526
  2. Yazar: FAHAD HAMED HASAN AL AL HAYAZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: the Qur'an, the readings, the seven letters, the Qur'anic schools
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma şunları ele almıştır; Kıraat-ı Seb'a ve Muteber Kıraat İmamları Hakkında )Çağdaş Bir Araştırma ). Bu çalışmada kıraat mefhumunu, oluşumunu, meşhur olan kârileri, bunların râvilerini, kıraat farklılıklarının faydasını, bu okulların bulunduğu şehirleri ve dönemlerini anlattım. Bu çalışmayı şu kısımlara ayırdım.Mukaddime: Burada konuyu seçmemin nedenini, konunun önemini, amaçlarını, karşılaştığım zorlukları anlattım. Araştırmanın projesini hazırlayıp ana hatlarını belirledim. Kıraat ilmiyle ilgili yazıları olup bu konuda yararlandığım kişileri de zikredip bunlara“önceki çalışmalar”başlığıyla işaret ettim . Bu araştırma 4 kısmı kapsamaktadır. Birinci kısım kıraat mefhumunu anlatır. Bu da kıraatin tanımını, rivayetleri, yedi harfi, vecihleri, tarikleri, tercihi, tilavet ve kıraat arasındaki farkı, kıraat rivayet ve tarik arasındaki farkı içermektedir. Aynı şekilde kabul 11 ve ret, senet, hikmet ve kıraatlerin çeşitlenmesi ve faydası açısından kıraatların kısımlarını kapsar . İkinci kısım ise kıraatlerin nüzulünü, yedi harf ile bağlantısını, Kur'ân ile arasındaki farkı, yedi imamın Kıraatini, kıraatların yedi harf ile bağlantısını ve farkını içerir. Ayrıca kıraatlarla Kur'an arasındaki farka ve sadece bazı imamlarla sınırlı olmasının nedenine işaret ettim. Üçüncü kısım ise kıraat ilmini yazıya geçirme, kıraatların tarihi, kıraatle ilgili ilk telif yapanları, bu yazıların kronolojik sıralaması, kıraatların bir kısmının veya hepsinin alınmasının şekli, kurraların adları, haklarında yapılan değerlendirmeleri, yedi kıraatla ilgili en meşhur telifleri içerir. Dördüncü kısım; farklı şehirlerdeki kıraatları, yayılmaya başlaması, en meşhur temsilcileri ve ilgili eserlerini içerir. Altıncı bölümde okuma ilmiyle ilgili bilimler, yedinci bölümde ise oryantalistlerin ortaya attığı şüpheler ve bunlara verdikleri cevaplar yer almıştır. Sonra da sonuç kısmında ulaştığım en belirgin neticeleri, kendime ve özellikle bu alana ilgi duyan öğrencilere önerilerimi zikrettim. Tezim, yararlandığım kaynakları sıralayarak bitirdim. Anahtar kelimeler; Kuran, kıraatler, yedi harf, kuran okulları
Özet (Çeviri)
I dealt with in this research: The Seven Readings and Those Who Taken Care of Them of the Respected Imams (Contemporary Study), the concept of the readings, their origins, the famous reciters of them, their narrators, the benefit of the different readings, and their schools in countries and times, and this research was divided into an introduction in which I mentioned The reason for choosing the topic, its importance, the objectives, the difficulties I encountered, the research plan and structure, and what I benefited from those who wrote in the science of readings, which I referred to as“previous studies.”The research included five chapters, and they were as follows: The first chapter: the concept of readings, and it includes: the definition of the readings, the narrations, The Seven Letters, The faces, the paths, the choice, the difference between recitation and the reading, the difference between the readings, the narrations And The paths. I also mentioned the sections of the readings in terms of acceptance and response, and in terms of the chain of transmission. 13 The second chapter included: the revelation of the readings and their relationship to The Seven Letters, the difference between the qur'an and the seven letters, and I mentioned the connection of the readings to the seven letters, and the difference between them, and I pointed out the difference between the qur'an And The readings. The Third Chapter included: The notation in the science of readings and the history of notation, the first thousand in The Science of readings, The chronology in recording the readings, the names of the reciters, their narrators, and notes about them, and the most famous works in the seven readings were mentioned. The fourth chapter included: The seven recitations, the reason for limiting reading to some imams and not others, how to collect and singling recitations, the wisdom of multiple recitations, and the benefit from them. The fifth chapter included: the readings in the cities, the beginning of their spread, the most famous men, and their writings were mentioned in this chapter. The sixth chapter included the sciences related to the science of readings, and the seventh chapter included the suspicions raised by orientalists and their response to them. Then The Conclusion, which Includes The Most prominent Results that I reached, and the Recommendations that I recommend to myself and students of knowledge, especially those who worked in this blessed science, and I concluded the thesis by writing down the sources and references that I quoted.