Konya Yusuf Ağa yazma Eser Kütüphanesi'ndeki kıraatle ilgili Arapça ve Osmanlıca yazma eserler
Arabic and Ottoman manuscripts related to kiraat in Konya Yusuf Aga Manuscript Library
- Tez No: 898247
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Tecvid, El Yazma, Mensur, Manzum, Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi, Reading, Tecvid, Manuscript, Prose, Verse, Yusuf Ağa Manuscript Library
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
KONYA YUSUF AĞA YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ'NDEKİ KIRAATLE İLGİLİ ARAPÇA VE OSMANLICA YAZMA ESERLER Abdullah İSLAM Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2024 Danışman: Prof. Dr. Lütfullah CEBECİ ÖZET İslam ilim geleneği içerisinde kayıt altına alınan veya tasnifi yapılan ilk ilimler, Kur'an'ı korumaya veya onu anlamaya mâtuf ilimlerdir. Bu ilimlerin başında Kur'an tilâvetini hatadan korumayı amaç edinen kıraat ilmi gelmektedir. Bu ilim, Hz. Peygamber'den (as) itibaren günümüze kadar hem yazı hem de edâ silsilesi çerçevesinde bizlere ulaşmıştır. Bu alanda birçok müellif tarafından pek çok yazma eser telif edilmiştir. Telif edilen bu eserler arasında kıraatle ilgili yazılan Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi'ndeki el yazması nüshalar dikkat çekmektedir. Bu nüshalar kıraat üzerine çalışma yapanlar için içeriklerine dair bilgi vermekle birlikte kullanılan yaprak ve kağıt türü, yazı çeşidi, motiflerle süslenmiş ciltleme şekli gibi eserin nüsha edildiği zamana dair pek çok bilgi de içermektedir. Yazma eserlerin zikredilen bu tip özellikleri ve her bir nüshası ayrı bir öneme sahiptir. Mahtût eserlerin ortaya çıkarılması, alanda çalışanlar için büyük katkı sağlamaktadır. Kıraat ilmine dair bu çalışma da Konya Yusuf Ağa El Yazma Eser Kütüphanesi'ndeki kıraatle ilgili eserler incelenerek, kıraat-i aşere, kıraat-i seb'a ve tecvid gibi konular hakkında bilgi verme amacı güdülmüştür. Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi'ndeki kırâatle ilgili Arapça ve Osmanlı Türkçesi yazma eserleri konu edinen bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kıraatle ilgili yazılan Arapça el yazması eserler, mensur ve manzum başlığı adı altında, ikinci bölümde, Arapça ve Osmanlı Türkçesiyle yazılan tecvid yazma eserler ise Arapça tecvid ile ilgili yazılan yazmalar, mensur ve manzum, Osmanlı Türkçesiyle yazılan tecvid yazmaları mensur şeklinde tetkik edilmiştir. Ayrıca Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi'ndeki Arapça ve Osmanlı Türkçesiyle yazılan kıraat ve tecvid yazmaları, müelliflerinin tam adı ve hayatı hakkında kısa bilgi, eser adı, genel özellikleri, fiziksel özellikleri, girişi, içeriği, sonu ve değerlendirilmesi başlıkları altında sırasıyla tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
ARABIC AND OTTOMAN MANUSCRIPTS RELATED TO KIRAAT IN KONYA YUSUF AGA MANUSCRIPT LIBRARY Abdullah İSLAM Kayseri University, Institute of Graduate Education Master's Thesis, July 2024 Advisor: Prof. Dr. Lütfullah CEBECİ ABSTRACT The first sciences recorded or classified within the Islamic scientific tradition are those aimed at protecting or understanding the Quran. The science of recitation, which aims to protect the recitation of the Quran from errors, comes first among these sciences. This science has reached us within the framework of both writing and mannerisms from the time of the Prophet (pbuh) to the present day. Many manuscripts have been compiled by many authors in this field. Among these works that have been compiled, the manuscript copies in the Konya Yusuf Ağa Manuscript Library, which are written on recitation, stand out. These copies provide information about their content for those who study recitation, as well as the type of leaf and paper used, the type of writing, and the binding style decorated with motifs, as well as a great deal of information about the time the work was copied. The aforementioned characteristics of manuscripts and each copy have a separate importance. The discovery of limited works makes a great contribution to those working in the field. This study on the science of recitation is aimed at providing information on topics such as recitation-i ashere, recitation-i seb'a and tajweed by examining the works related to recitation in the Konya Yusuf Ağa Manuscript Library. This study, which covers Arabic and Ottoman Turkish manuscripts related to recitation in the Konya Yusuf Ağa Manuscript Library, consists of two parts. In the first part, Arabic manuscripts written about recitation are examined under the title of prose and verse, in the second part, tajweed manuscripts written in Arabic and Ottoman Turkish are examined under the title of manuscripts written in prose and verse, and tajweed manuscripts written in Ottoman Turkish are examined under the title of prose. In addition, the recitation and tajweed manuscripts written in Arabic and Ottoman Turkish in the Konya Yusuf Ağa Library are introduced in order under the titles of the full names of their authors and brief information about their lives, the name of the work, general characteristics, physical characteristics, introduction, content, conclusion and evaluation.