Dijital oyun oynayan kişilerde sorunlu oyun oynama ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki
The relationship between problematic game playing and attachment styles in digital game players
- Tez No: 741598
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Bağlanma Kuramı, Bağlanma Modelleri, Kaygılı Bağlanma, Kaçıngan Bağlanma, Güvenli Bağlanma, Digital Game Addiction, Attachment Theory, Attachment Models, Anxious Attachment, Avoidant Attachment, Secure Attachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma dijital oyun oynayan kişilerin sorunlu oyun oynama davranışları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, katılımcılara çevrimiçi bir platform aracılığıyla ulaştırılan demografik veri formu, Erişkin Bağlanma Biçimleri Ölçeği ve Oyun Bağımlılığı Kısa Ölçeği kullanılarak 317 kadın ve 216 erkek olmak üzere toplam 533 kişide gerçekleştirilmiştir. Veri analizi SPSS (Statistical Package Program for Social Science) programı versiyon 21.0 üzerinden Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bağımsız T-Testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Oyun Bağımlılığı Kısa Ölçeği'ne göre oyun bağımlılığı açısından risk taşımayan grup“risk taşımayan”olarak, bağımlılık riski taşıyan grup“riskli”olarak, olasılıkla oyun bağımlısı olarak değerlendirilecek grup ise“bağımlı”olarak tanımlanmıştır. Güvenli, kaygılı ve kaçıngan bağlanma stillerine göre ele alınan gruplarda, bağımlı grupta yer alan kişilerin riskli grupta yer alan kişilere göre kaygılı bağlanma düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Oyun bağımlılığı ve kaygılı bağlanma arasında istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=0,210; p=0,000). Oyun bağımlılığı ve güvenli bağlanma, cinsiyetlere göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir (p≤0,05). Oyun bağımlılığı (F(2,530)=4,725; p=0,009) ve kaçıngan bağlanma (F(2,530)=9,652; p=0,000) puanları ile eğitim düzeyi arasında anlamlı fark bulunmaktadır. Yine oyun bağımlılığı, güvenli bağlanma ve kaygılı bağlanma düzeyleri medeni duruma göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır (p≤0,05). Oyun bağımlılığı ve bağlanma biçimi, çalışma durumuna göre ise anlamlı bir değişiklik göstermemektedir (p>0,05). Bu tez çalışmasında dijital oyun oynama düzeyleri ile bağlanma stilleri arasında bulunan ilişki, sorunlu oyun oynama davranışını anlama ve uygun klinik müdahaleler oluşturma bakımından önem arz edebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between problematic gaming behaviors and attachment styles of digital gamers. The study was carried out on a total of 533 people, 317 women and 216 men, using the demographic data form delivered to the participants via an online platform, the Adult Attachment Styles Scale, and the Game Addiction Short Scale. Data analysis was performed on SPSS (Statistical Package Program for Social Science) program version 21.0 using One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Independent T-Test, Pearson Correlation Analysis and Regression Analysis. According to the Game Addiction Short Scale, the group that does not have a risk in terms of game addiction is defined as“not carrying risk”, the group with the risk of addiction as“at risk”, and the group that will likely be considered as game addict as“addicted”. It was observed that in groups considered according to secure, anxious and avoidant attachment styles, individuals in the addicted group had higher anxious attachment levels than those in the risky group. A statistically significant and positive relationship was found between game addiction and anxious attachment (r = 0.210; p = 0.000). Game addiction and secure attachment differ significantly according to gender (p≤0.05). There is a significant difference between the scores of game addiction (F (2,530) = 4.725; p = 0.009) and avoidant attachment (F (2,530) = 9,652; p = 0,000) and education level. Again, the levels of game addiction, secure attachment and anxious attachment differ significantly according to marital status (p≤0.05). Game addiction and attachment style do not differ significantly according to working status (p> 0.05). In this thesis, the relationship between digital game playing levels and attachment styles may be important in understanding problematic gaming behavior and creating appropriate clinical interventions.