Meme kitlelerinde vasküler indeks değerinin malign-benign ayırımı ve moleküler belirteçlerle ilişkisi
Vascular index value measurement in breast masses: contribution in the differentiation of malignant and benign tumors, and its relationship with molecular markers
- Tez No: 741604
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU SERPİL ARSLAN, ÖĞR. GÖR. HANDE USLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Ultrasonografi, Süper Mikrovasküler Görüntüleme, Breast Neoplasms, Ultrasonography, Superb Microvascular Imaging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve amaç: Süper Mikrovasküler Görüntüleme (SMG) ile vasküler indeks (Vİ) ölçümünün meme kitlelerinde benign-malign ayrımına katkısını, malign kitlelerde subtipler ve moleküler belirteçlerle ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Aralık 2021 - Mayıs 2022 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı' nda memede kitle biyopsisi istemiyle US polikliniğine gönderilen 139 ardışık hastada 144 kitle çalışmaya dahil edildi. Gri skala meme US ve SMG incelemelerini takiben tüm lezyonlara US eşliğinde kalın iğne biyopsisi yapıldı. Histolojik grade, aksiller lenf nodu metastazı varlığı, lenfovasküler invazyon, ER, PR, HER2, Kİ67 skorlarına ait veriler ile US ve SMG bulguları karşılaştırıldı. Gruplar arasındaki farklılıklar bağımsız örneklem t testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi ile belirlendi. Eşik değeri belirlemek için ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi yapıldı. p0,05). Sonuç: SMG incelemede Vİ ölçümü meme kitlelerinde malign-benign ayrımında tanıya yardımcı olabilir. Eşik Vİ değeri, örtüşmeler nedeniyle tanı koydurucu olmamakla birlikte, 1,7' nin üzerindeki değerler malignite yönünden şüpheyle karşılanmalıdır. Gelecekte geniş hasta serileriyle yapılacak çalışmalar ile biyopsi kararı verirken ve tedavi yanıtını öngörmede fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Vascular Index Value Measurement in Breast Masses: Contribution in the Differentiation of Malignant and Benign Tumors, and its Relationship with Molecular Markers Introduction and purpose: To investigate the contribution of vascular index (VI) measurement with Superb Microvascular Imaging (SMI) to the differentiation of benign and malignant breast masses, and its relationship with subtypes and molecular markers in malignant masses. Materials and Methods: Between December 2021 and May 2022, 144 masses were included in the study in 139 consecutive patients who were sent to the US outpatient clinic with the request of breast mass biopsy in Kocaeli University Faculty of Medicine, Department of Radiology. Following the gray-scale breast US and SMI examinations, US guided core needle biopsy was performed on all lesions. Histological grade, presence of axillary lymph node metastasis, lymphovascular invasion, data on ER, PR, HER2, KI67 scores, and US and SMI findings were compared. Differences between groups were determined by independent samples t test, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis test. ROC (Receiver Operating Characteristic) curve analysis was performed to determine the threshold VI value. p0,05). Conclusion: VI measurement in SMI examination may help in the differentiation of malignant and benign breast masses. Although the threshold VI value, is not diagnostic due to overlaps, values above 1,7 should be considered suspicious for malignancy. Future studies with large patient series will be beneficial in determining the value of VI in the decision of biopsy predicting the treatment response.